Ambasadorul Sloveniei, în vizită la CJ Hunedoara

Aflat într-un tur informal al regiunilor României, ambasadorul Sloveniei la Bucureşti, Mihael Zupančič, s-a întâlnit marţi dimineaţă cu preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Adrian Nicolae David. După saluturile formale de început, dialogul a intrat direct în chestiuni pragmatice. Înaltul oaspete a solicitat conducerii judeţului informaţii privitoare la procedurile care au transformat atragerea de fonduri europene în Hunedoara într-o poveste de succes. „Ştiu că aţi performat foarte bine în zonă pe linia proiectelor cu finanţare europeană. Sunt interesat să aflu mai multe informaţii privitoare la acest aspect, în ideea diseminării unor soluţii de succes aplicate de dumneavoastră în Slovenia, unde atragerea de fonduri europene se loveşte de anumite stavile”, a declarat ambasadorul.

Atomizarea administraţiei, piedică în calea fondurilor europene

Excelenţa sa a explicat că în Slovenia dezvoltarea bazată pe finanţare europeană este inegală în teritoriu, unul din motive fiind atomizarea administraţiei locale. „Aproape fiecare localitate are o primărie şi nu există, ca la dumneavoastră, o structură administrativă de tip consiliu judeţean, care să articuleze, cu o viziune de ansamblu, proiecte zonale. Deficitul de finanţare europeană se face simţit acut în cazul primăriilor mici şi mijlocii. La acest nivel nu există nici know-how la întocmirea proiectelor, nici surse de cofinanţare. În plus, criteriile de finanţare a proiectelor pe care le aplică Banca Naţională a Sloveniei sunt chiar mai drastice decât cele ale Comisiei Europene”, spune Mihael Zupančič.

Atragerea fondurilor europene, o „operă” colectivă

În răspuns, arătând că sunt încă multe de perfecţionat în activitatea de atragere a fondurilor europene în România, preşedintele CJ Hunedoara, Adrian Nicolae David, a explicat pentru oaspetele din Slovenia structura şi modul în care se lucrează cu finanţările europene. Domnia sa a prezentat rolul coagulator între administraţii pe care îl au Agenţiile de Dezvoltare Intercomunitară, ierarhia instituţiilor care gestionează şi aprobă derularea proiectelor, precum şi care sunt sursele pentru cofinanţarea proiectelor. Preşedintele CJ Hunedoara a prezentat oaspetelui şi câteva din succesele instituţiei în materie de atragere a fondurilor europene, cum ar fi marile proiecte de alimentare cu apă din judeţ şi proiectele de reabilitare a drumurilor judeţene, ultimul fiind cel spre vestigiile istorice de la Sarmisegetuza Regia.

„Chiar acum, vineri, vom inaugura un proiect în valoare de 70 de milioane de euro, care implementează în judeţ un sistem integrat de gestiune a deşeurilor. Avem prin urmare un portofoliu important de proiecte cu finanţare europeană. A fost importantă, pentru obţinerea acestui rezultat bun, colaborarea cu primăriile din judeţ, cu Agenţia Regională de Devoltare Vest, cu autorităţile centrale de la Bucureşti, precum şi comunicarea cu cetăţenii, cu comunităţile, care au fost informate care ne sunt intenţiile şi de ce acestea sunt în avantajul lor. Până la urmă, aşa cum aţi intuit, ca să fie un succes, atragerea de fonduri europene trebuie să fie o operă colectivă”, a declarat preşedintele CJ Hunedoara, Adrian Nicolae David.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole