Beneficii şi servicii sociale acordate de Direcţia de Asistenţă Socială Deva în 2018

-În medie, 112 familii şi persoane singure, cu venituri modeste sau fără niciun venit, din municipiul Deva au beneficiat, lunar, de ajutorul social acordat conform Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Cel mai mare număr de beneficiari a fost înregistrat în lunile ianuarie şi iunie (câte 118 familii/persoane), iar cel mai mic număr, în luna octombrie (107). Beneficiarii de ajutor social au efectuat acţiuni de interes local, conform planului de acţiuni aprobat de Consiliul Local Deva şi au fost verificaţi periodic, la domiciliu, prin efectuarea de anchete sociale. Plata acestor drepturi a fost efectuată de către Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială Hunedoara, pe baza situaţiilor lunare transmise de Direcţia de Asistenţă Socială Deva.

-170 de familii/persoane din municipiu au beneficiat, anul trecut, de ajutoare de urgenţă, în valoare totală de 219.000 de lei, acordate pentru prevenirea marginalizării şi limitarea situaţiilor de dificultate în care s-au aflat acestea. Ajutoarele de urgenţă au fost acordate conform criteriilor stabilite prin Hotărâre a Consiliului Local şi pe baza actelor doveditoare şi a anchetelor sociale efectuate de reprezentanţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială Deva.

-Între 2 şi 10 copii din municipiul Deva au primit, lunar, în anul 2018, tichete educaţionale în valoare de 50 de lei/persoană, conform Legii privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor care provin din familii devaforizate. Cel mai mare număr de beneficiari a fost înregistrat în perioada ianuarie-iulie (între 8 şi 10 persoane/lună).

-72 de familii au primit ajutorul pentru încălzirea locuinţei, în valoare de 58 de lei/lună/familie, potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece. Acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei s-a realizat din bugetul local şi a fost în valoare totală de 23.451 de lei.
În baza aceluiaşi act normativ, au fost acordate ajutoare pentru încălzirea locuinţei familiilor şi persoanelor singure care folosesc pentru încălzire cu energie termică, gaze naturale, energie electrică, lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri, astfel: 359 de cereri au fost aprobate pentru perioada ianuarie-martie 2018 şi 210 cereri au fost aprobate pentru intervalul noiembrie-decembrie 2018. Plata acestor drepturi a fost efectuată de către Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială Hunedoara, pe baza situaţiilor lunare transmise de Direcţia de Asistenţă Socială Deva.

-În medie, 682 de persoane cu dizabilităţi grave au beneficiat, anul trecut, de o indemnizaţie lunară, în valoare de 1.162 de lei/persoană, conform Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Cel mai mare număr de beneficiari a fost înregistrat în luna decembrie – 706 persoane, iar cel mai mic număr (654 de persoane), în luna februarie. Totodată, au fost acordate tichete gratuite pentru transportul public local în municipiul Deva unui număr de 1.787 de persoane cu dizabilităţi, conform Hotărârii Consiliului Local nr. 154/2018.
De asemenea, în anul 2018, alte 179 de dosare de indemnizaţie lunară pentru persoana cu dizabilităţi au fost încetate, din diverse motive (decesul persoanei bolnave, încadrarea în alt grad de dizabilitate, schimbarea domiciliului persoanei bolnave, angajarea unui asistent personal etc.).

-În medie, 75 de persoane din municipiul Deva au beneficiat, în anul 2018, de hrană gratuită la Centrul de zi „Cantina socială”, în valoare de 12 lei/persoană/zi. Cel mai mare număr de beneficiari ai acestui serviciu social a fost înregistrat în luna august – 79 de persoane, iar cel mai mic, în luna mai – 71 de persoane.
Reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială Deva au efectuat verificări periodice, prin anchete sociale, cu privire la situaţia socio-economică a familiei beneficiarilor, în vederea menţinerii sau încetării dreptului la serviciile acordate. De asemenea, s-a urmărit respectarea prevederilor Hotărârii Consiliului Local nr. 314/2017 privind aprobarea metodologiei pentru efectuarea unor activităţi gospodăreşti de către beneficiarii serviciilor Cantinei sociale.

-Adăpostul de urgenţă pe timp de noapte, care furnizează servicii de găzduire pe perioadă determinată şi masă gratuită, asociate cu acordarea unor servicii de consiliere şi reintegrare socială, a găzduit, în anul 2018, un număr de 59 de persoane.
Persoanele găzduite în Adăpost sunt sprijinite de personal de specialitate la întocmirea actelor de identitate şi a dosarului pentru acordarea ajutorului social, precum şi la înscrierea la medicul de familie. De asemenea, persoanele care au probleme de sănătate primesc sprijin pentru întocmirea dosarului în vederea stabilirii gradului de dizabilitate sau a pensiei de invaliditate.

-Alte 55 de persoane din municipiu au beneficiat, în 2018, de servicii sociale prin Centrul de zi “Clubul Seniorilor”, care oferă vârstnicilor posibilitatea de a-şi petrece timpul liber în mod activ şi plăcut şi de a se implica în viaţa comunităţii.

-11 persoane vârstnice au beneficiat de serviciul social “Servicii de îngrijiri la domiciliu”. Aceste servicii se realizează în baza unui contract de servicii sociale şi constau în: servicii de bază (igienă corporală, hrănire şi asistenţă socială şi emoţională), servicii de suport (prepararea hranei sau transportul acesteia la domiciliu, efectuarea de cumpărături, sprijin pentru plata unor servicii şi obligaţii curente, activităţi de menaj) şi alte servicii (consiliere juridică, însoţirea beneficiarilor la diferite instituţii pentru rezolvarea problemelor personale, însoţirea la plimbări, vizite etc.).

-102 locuinţe au fost repartizate, anul trecut, persoanelor îndreptăţite, de către comisiile de locuinţe sociale şi locuinţe ANL, astfel: 14 locuinţe sociale în imobilele de pe str. Zăvoi; 4 locuinţe ANL în imobilele de pe Al. Moţilor şi str. M. Eminescu; 6 locuinţe sociale în imobilele de pe str. N. Grigorescu; 1 locuinţă socială în imobilul de pe Al. Streiului; 72 de camere în căminele sociale; 3 locuinţe din fondurile statului; 2 locuinţe de serviciu în imobilul de pe str. Pietroasa.
Totodată, Direcţia de Asistenţă Socială Deva a înregistrat 67 de noi cereri pentru locuinţe sociale şi alte 11 cereri noi pentru locuinţe construite din fonduri ANL.
Pe de altă parte, în anul 2018, au fost vândute 6 locuinţe ANL cu plata în rate şi alte 2 locuinţe achitate integral, încasându-se, în total, aproximativ 332.000 de lei, dintre care aproape 187.000 de lei s-au constituit venit la bugetul local, iar restul sumei s-a constituit venit la bugetul ANL Bucureşti.
De asemenea, au fost vândute 2 locuinţe din fondurile statului (cu plata în rate) şi 1 locuinţă conform prevederilor Legii nr. 112/1995 (achitată integral), încasându-se, în total, aproximativ 63.000 de lei care s-au constituit venit la bugetul local al municipiului Deva.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole