Biblioteca Judeteana „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizeaza in ziua de 23 octombrie 2014, ora 13.30, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Dragan Muntean” din Deva, un eveniment cultural desfasurat sub genericul Centenar Thor Heyerdahl.
Explorator norvegian, biolog si naturalist, spirit temerar si iscoditor, Thor Heyerdahl este cunoscut pentru suita de expeditii intreprinse la mijlocul secolului XX – Kon Tiki, Ra I, Ra II, Tigris –, toate avand drept scop demonstrarea unor legaturi vechi de milenii intre diferite zone ale globului. Preocupat de asemanarile dintre civilizatii aflate la mii de kilometri distanta, a realizat expeditii menite sa-i confirme ipoteza ca intre aceste civilizatii exista o straveche legatura.
Cea mai cunoscuta expeditie, Kon Tiki, denumita astfel dupa numele unei zeitati incase, a avut loc in anul 1947 si a pornit din America de Sud (Peru) pana in Insulele Polineziene, cu o ambarcatie construita cu metodele si materialele utilizate de populatiile inca cu mii de ani in urma si a durat trei luni si jumatate. Thor Heyerdahl a vrut sa demonstreze astfel faptul ca populatiile din insulele Pacificului ar fi putut fi de origine amerindiana. Oamenii de stiinta, insa, contesta aceasta ipoteza. De necontestat raman insa spiritul insetat de cunoastere, curajul si tenacitatea lui Thor Heyerdahl de a se angaja in aceste expeditii: in Oceanul Atlantic (expeditiile Ra din Oceanul Atlantic, din Maroc in insulele Barbados, prin care a dorit sa demonstreze ca, mult inaintea lui Columb, popoare europene ar fi putut atinge coastele americane), in Insula Pastelui, expeditia Tigris de pe fluviul Tigru din Irak. Despre viata lui Thor Heyerdahl, care se confunda cu celebrele lui expeditii, despre ecoul pe care aceste expeditii l-au avut in intreaga lume se va vorbi pe larg, documentat, intr-o ampla prezentare in fata publicului, in majoritate elevi de liceu.
Ca de obicei, in finalul expunerii vor fi adresate 21 de intrebari din tematica prezentata, cele mai bune raspunsuri fiind rasplatite cu premii constand in diplome si carti.