Deva: Emil Hurezeanu își lansează volumul „Pe trecerea timpului. Jurnal politic romanesc 1996-2015”

Biblioteca Judeteana „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva si Curtea Veche Publishing organizeaza in ziua de 30 ianuarie 2016, ora 12.00, in incinta Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or, o intalnire cu scriitorul, publicistul si analistul politic Emil Hurezeanu care, cu acest prilej, isi va lansa volumul Pe trecerea timpului. Jurnal politic romanesc 1996-2015.
Asa cum insusi autorul a precizat cu prilejul lansarii cartii la Bucuresti, „cartea este o antologie de texte rostite la microfoanele posturilor de radio unde am lucrat multi ani, la Europa Libera si la Deutsche Welle, apoi sunt multe conferinte, interventii – care n-au fost publicate niciodata – si ele rostite. (…) Cartea este o panorama a ultimelor doua decenii de politica romaneasca si are o abordare atat pe verticala, spre trecut, cat si pe orizontala, spre celelalte tari si societati”.
Personalitate marcanta a vietii publice romanesti din ultimii 25 de ani, Emil Hurezeanu a intrat in constiinta multor romani inca din anul 1983, fiind una dintre vocile binecunoscute si apreciate ale postului de radio Cateva repere biografice sunt necesare pentru a intelege mai bine personalitatea acestui intelectual roman care s-a impus prin inteligenta, cultura si competenta analizelor facute vietii politice interne si internationale: Emil Hurezeanu s-a nascut la 26 august 1955, la Sibiu; este absolvent al Facultatii de Drept din Cluj-Napoca (1979), in perioada studentiei fiind redactor si apoi secretar de redactie la binecunoscuta revista de cultura Dupa o scurta perioada in care profeseaza ca jurisconsult, in 1981 Ana Blandiana, castigatoarea Premiului Herder, ofera o bursa redactiei revistei Dupa terminarea celor doua semestre ale bursei Herder ajunge la Munchen si, in 1983, devine redactor la Radio Europa Libera. Are o activitate remarcabila la acest post si a fost apreciat de ascultatorii din Romania, aflati in cea mai neagra epoca a national-comunismului ceausist, pentru incisivitatea cu care dezvaluia realitatile romanesti. In acelasi timp, a fost si consultant de specialitate pentru diverse posturi de radio si televiziune europene. In 1985 beneficiaza de o bursa la Universitatea Charlottesville din Virginia (SUA), unde studiaza stiinte politice. La Boston a sustinut un masterat in Relatii Politice Internationale si Strategice.
Despre aceasta perioada, Emil Hurezeanu marturiseste urmatoarele: „Am avut, timp de 20 de ani, o privire din afara asupra Romaniei, traind in strainatate. Aceasta pozitie te obliga nu doar la dorul de casa, ci si la o judecata mai critica asupra ei, in comparatie cu alte tari si alti oameni. Pentru mine cel putin, judecata critica de la distanta asupra Romaniei, doua decenii la rand, a devenit atat de severa, incat a trai azi in Romania a devenit nu doar posibil, ci si o optiune in cunostinta de cauza”. Dupa evenimentele din decembrie 1989, revine in Romania, fiind in continuare angajat al Europei Libere, iar in 1994 devine director al departamentului romanesc al acesteia, pentru cateva luni. In 1995 pleaca la Koln ca director al sectiei romane de la Deutsche Welle, unde scrie editoriale politice, colaborand si cu Radio Europa Libera.
In anul 2002 se intoarce definitiv in Romania si se remarca prin analizele riguroase, obiective si competente pe care le face vietii politice romanesti si internationale, practic neexistand niciun eveniment important pe care sa nu-l supuna unei analize politologice echilibrate si profunde. Este o prezenta apreciata in mass media: realizeaza cinci sezoane ale emisiunii Activitatea editoriala a lui Emil Hurezeanu s-a concretizat in volumele de eseuri politice: Volumul Cartea contine articolele publicate de jurnalistul Emil Hurezeanu in perioada 1996-2015 si ilustreaza evolutia societatii romanesti in ultimii 20 de ani. Analizele se refera la evenimente interne si internationale si sunt scrise din perspectiva politica, sociala, civica si culturala. Cartea prezinta cele mai importante evenimente interne si internationale petrecute in ultimele doua decenii si ofera cititorului instrumentele necesare pentru o interpretare realista si logica, in acelasi timp aducand previziuni referitoare la viitorul Romaniei. Cartea este scrisa cu o subtila ironie, deja cunoscuta publicului din emisiunile TV al caror realizator a fost Emil Hurezeanu. O carte durabila, pe care publicul o merita din plin.
Textele lui Emil Hurezeanu din acest volum sunt adevarat de intelegere profunda a evenimentelor politice si a conexiunilor dintre ele, sunt analize lucide facute de un intelectual autentic care stie sa aseze evenimentele in context, le intelege mecanismele si, nu in ultimul rand, fiecare text este un exemplu de eruditie si de perfecta stapanire a limbii romane.
Volumul este disponibil in librariile din toata tara si in magazinul online www.curteaveche.ro la pretul de 48,17 lei.
Cu prilejul acestei lansari de carte, domnul Emil Hurezeanu va dialoga cu publicul si va oferi autografe.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole