Deva: Lansare de carte – Cosmin Budeancă (8 decembrie, ora 17)

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva în parteneriat cu Editura Cetatea de Scaun din Târgoviște organizează în ziua de 8 decembrie 2016, ora 1700, în incinta Deva Mall, etajul 4, Salle d’Or, un eveniment cultural de înaltă ținută: lansarea volumului intitulat „Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Studiu de caz: județele Hunedoara, Alba, Sibiu. Cercetare de istorie orală”, volum semnat de istoricul Cosmin Budeancă. Alături de autor, vor fi prezenți și vor vorbi despre carte dr. Livia Sicoie-Coroi, dr. Dorin Petresc și dr. Daniel I. Iancu.Volumul a apărut la Editura Cetatea de Scaun din Târgoviște, în anul 2016.
Istoricul Cosmin Budeancă, născut la Orăștie în 1975, este licențiat al Facultăţii de Istorie şi Filozofie a Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (1997), absolvent al studiilor aprofundate de istorie orală în cadrul aceleiaşi facultăţi (1998). Este doctor în istorie la Universitatea „Babeş-Bolyai” (2008). În prezent este expert la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.
A coordonat mai multe proiecte de cercetare și a publicat numeroase volume, studii, articole pe tema rezistenței anticomuniste din România, a represiunii politice din România comunistă, a regimului comunist analizat sub multiple unghiuri, a experienței carcerale, a vieții private în regimul comunist. A fost preocupat de relația majoritate-minoritate în România, de modul în care sunt percepute minoritățile etnice și care este imaginea acestora la nivelul mentalului majorității românești.
Volumul de față folosește instrumentarul specific istoriei orale și autorul face o amplă trecere în revistă a relației dintre românii transilvăneni din județele Hunedoara, Alba și Sibiu și etnicii germani stabiliți aici de secole. După prezentarea metodologiei cercetării și evidențierea cadrului general privind istoria etnicilor germani pe teritoriul României, autorul dă cuvântul celor 122 de martori care, prin declarațiile, prin amintirile lor, fac o adevărată trecere în revistă a prezenței germanilor în diversele perioade istorice din 1918 până în zilele noastre. Localitățile hunedorene din care au fost strânse informații sunt Orăștie, Aurel Vlaicu, Batiz și Romos.
Facem cunoștință, prin declarațiile martorilor români, cu o aproape exhaustivă imagine a germanilor: prezentarea ocupațiilor acestora, prezența lor în viața politică a României, evidențierea efectelor diverselor ideologii asupra nemților transilvăneni, inclusiv național-socialismul, deportarea în Uniunea Sovietică, situația lor sub politica duplicitară a lui Ceaușescu, obiceiurile, sărbătorile, costumația, trăsăturile de caracter etc. Din declarațiile celor 122 de martori se poate compune o imagine veridică a etnicilor germani din această parte a Transilvaniei.
Autorul este de părere că, procedând astfel, a reușit să recupereze „un mic fragment dintr-o istorie care moare, deoarece România a cunoscut după 1989 o scădere dramatică a numărului etnicilor germani, atât datorită emigrării masive spre Germania, cât mai ales trecerii necruțătoare a timpului”. Grație stăpânirii tehnicilor de istorie orală, prin consemnarea declarațiilor martorilor, autorul a adus la lumină numeroase povești de viață care au ajutat la conturarea unei imagini cât mai corecte a comunității germane din aceste trei județe ardelenești. Autorul consideră că această lucrare „poate contribui la umplerea unui gol și să reprezinte, totodată, un punct de plecare spre analize mai ample și spre o înțelegere mai profundă a celui de lângă noi, cu rezultate benefice pentru o evoluție pozitivă a societății românești”.
Volumul lui Cosmin Budeancă este valoros prin noutatea abordării relației majoritate-minoritate într-un spațiu multietnic, caracterizat prin multiculturalism și conviețuire îndelungată.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole