Manifestare națională la Dupăpiatră-Cheia

Duminică, 6 iulie 2014, în satul Dupăpiatră-Cheia, comuna Buceș, a avut loc slujba Parastasului pentru toţi eroii și martirii neamului românesc oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Preacucernicul Părinte Miron Pârva, Inspector bisericesc al Episcopiei Devei şi Hunedoarei şi cu Părintele Protopop Ioan Jorza, cu ocazia celei de a 42-a ediţie a manifestării „Întâlnirea moților cu istoria”.

Manifestarea a debutat cu imnul de stat al României, interpretat de o fanfară militară, apoi au urmat depunerile de coroane din partea autorităţilor statului şi ale oficialităţilor. Batalionul 26 Vânători de Munte „Avram Iancu” al armatei române, a prezentat onorul, după care a urmat defilarea în ritmul „Marşul lui Iancu”. Acelaşi batalion a efectuat şi un exerciţiu militar, care i-a încântat pe cei prezenţi.

Sărbătoarea de la Dupăpiatră confirmă în fiecare an şi aminteşte de evenimentele petrecute la 18-19 mai 1849, când comandantul trupelor maghiare, Imre Hatvany, a încercat să se retragă din faţa românilor de la Abrud spre Zlatna, hărţuit fiind de către moţii aflaţii sub conducerea lui Avram Iancu. Maghiarii au trecut prin strâmtoarea de la Cheia, unde au fost aşteptaţi de locuitorii din zonă, de nevestele şi copii moţilor aflaţi alături de Iancu. De pe versanţii abrupţi ai văii, muntencele au prăvălit un „potop” de bolovani asupra invadatorilor, în vreme ce pe firul văii, erau aşteptaţi de moţii înarmaţi, sub conducerea tribunului Simion Groza. Mulţi dintre unguri au fost ucişi, iar cei care au scăpat, în frunte cu Hatvany, s-au retras în mare dezordine.

În amintirea acelei victorii, în 1972, pe versantul drept al strâmtorii de la Cheia a fost ridicată o troiţă pe care stă scris: „Aici românii moţi, sub conducerea lui Avram Iancu şi a tribunilor săi, au luptat şi au învins la 19 mai 1849. Honor et patria”.

În mesajul transmis cu acest prilej de reprezentantul Episcopiei Devei și Hunedoarei, Preacucernicul Părinte Miron Pârva, a subliniat importanţa sentimentului de recunoştinţă faţă de eroii neamului românesc.

Moţii s-au întâlnit cu propria lor istorie la Dupăpiatră, sărbătorind astfel 165 de ani de la aceste evenimente fapt pentru care pe lângă acţiunile cu caracter religios, militar şi folcloric, li s-au adăugat şi activităţi comerciale prin care moţii îşi prezintă produsele tradiţionale.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole