Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva în colaborare cu Consiliul Judeţean Hunedoara şi Asociaţia „Castelul din Carpaţi” organizează sâmbătă, 18 mai 2013, între orele 16,00 – 06,00, la sediul muzeului – Palatul Magna Curia, evenimentul sărbătorit la nivel internaţional, Noaptea Muzeelor.

Programul pregătit pentru acest eveniment marcant în viaţa muzeografică mondială este deosebit de variat, acesta incluzând următoarele activităţi: paradă de costume medievale, prezentarea domniţelor şi nobililor, dansuri medievale şi renascentiste, reconstituire de lupte medievale, concursuri medievale (alergatul în saci, tir cu arcul, oul în lingură), organizarea de ateliere meşteşugăreşti (ţesături, obiecte din lemn, ceramică, podoabe), pregătirea unei mese tradiţionale cu preparate la ceaun şi la proţap, numere de iluzionism, concerte de muzică susţinute de formaţiile Foc viu şi Tempo, precum şi un spectacol pirotehnic susţinut de formaţia Strop de foc. Aceste activităţi se vor desfăşura cu aportul publicului, acesta fiind cooptat permanent.

Cu această ocazie publicul vizitator se poate delecta şi cu expoziţiile existente în clădirea muzeului – expoziţia de bază de ştiinţele naturii şi 3 expoziţii temporare: de artă, de arheologie şi una de minerale şi păsări, vernisată cu această ocazie.

Ultima expoziţie, intitulată Culoarea în natură, urmăreşte ca prin exponatele sale să reflecte marea diversitate de culori a naturii şi atrage atenţia vizitatorilor asupra frumuseţii desăvârşite a naturii care ne înconjoară şi pe care, nu de puţine ori, nu o observăm. În lumea mineralelor şi a rocilor, culoarea indică compoziţia chimică, mediul de formare şi de multe ori determină valoarea comercială a acestora.  Alături de minerale, în expoziţie pot fi admirate şi diverse specii de păsări şi insecte.

Tot o noutate prezentată cu această ocazie este expunerea omoplatului unei noi specii de dinozaur, piesă intrată recent în patrimoniul muzeului devean. Aceasta a fost descoperită de geologul Mihai Dumbravă în vara anului 2011 în apropierea oraşului Haţeg. Această nouă specie face parte din grupul dinozaurilor sauropozi, adică a celor mai mari dinozauri, care ajungeau şi la 100 de tone greutate şi o lungime de 40 m. Rezultatele preliminare arată că acesta ar fi cel mai mare dinozaur descoperit până acum în Cretacicul European şi că a trăit la sfârşitul erei Mezozoice în perioada Cretacică într-o vârstă geologică denumită Maastrichtian, pe Insula Haţeg, ale cărei rămăşiţe pot fi văzute astăzi ca depozite de argile roşii pretutindeni în zona Ţării Haţegului.

Datorită modului în care s-a îngropat şi fosilizat, acest specimen nu a fost păstrat în întregime, lipsind mai mult de jumătate din fosilă. Estimativ, dinozaurul atingea aproximativ 20 m lungime şi o greutate de 15 tone.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole