În data de 16.02.2018, Poliția Municipiului Deva a fost sesizată de o femeie în vârstă de 52 de ani, din municipiul Deva, cu privire la faptul a fost contactată telefonic de către o persoană necunoscută, care s-a recomandat a fi „comisar șef de poliție” şi care i-a solicitat 15.000 de euro, sub pretextul că soțul acesteia ar fi suferit un accident rutier și are nevoie de suma respectivă de bani în vederea efectuării unei intervenții medicale de specialitate.
Femeia şi-a dat seama că ar putea fi victima unei înşelăciuni şi nu a înmânat suma respectivă, ci s-a adresa poliţiştilor, formulând plângere şi solicitând identificarea autorilor infracţiunii de tentativă de înşelăciune.

La fel de vigilent a fost şi un devean de 59 de ani, care a sesizat poliţia în data de 15.02.2018, reclamând că a fost contactat telefonic de către o persoană necunoscută, care s-a recomandat a fi „inspector de poliție în cadrul Poliției municipiului Deva”. Falsul poliţist a solicitat 5.000 de euro, sub pretextul că fiul bărbatului ar fi suferit un accident rutier, este internat în spital şi are nevoie de suma respectivă în vederea efectuării unei intervenții medicale de specialitate.
Prezenţa de spirit l-a ajutat pe bărbat să îşi dea seama la timp că ar putea fi înşelat prin metoda „accidentul”, motiv pentru care s-a adresat polițiștilor, solicitând identificarea autorilor.

Tot în data de 15.02.2018, persoanele certate cu legea au încercat – fără succes – să o inducă în eroare, prin acelaşi mod de operare, pe o deveancă de 79 de ani. Din fericire, femeie şi-a dat seama repede că cele relatate telefonic nu sunt reale şi s-a adresat polițiștilor, care, şi în acest caz, efectuează cercetări în vederea identificării autorilor, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de tentativă de înşelăciune.

Mai puţin vigilentă a fost, însă, o femeie de 85 de ani, din municipiul Petroşani, care a căzut în plasa escrocilor.
Partea vătămată s-a adresat Poliţiei Municipiului Petroşani la data de 15.02.2018, în jurul orei 17:15, reclamând faptul că, în jurul orei 16:00, a fost contactată, pe telefonul fix, de către o persoană care s-a prezentat ca fiind „doctoriță” și care i-a spus ca fiica sa a fost rănită într-un accident rutier și este internată la în stare gravă, cerându-i mai multe sume de bani, în euro și în lei.
Având în vedere vârsta înaintată și emoțiile trăite la auzul celor prezentate, persoana vătămată i-a specificat apelantei adresa unde locuiește și faptul că deţine în casă o sumă mare de bani. Falsa doctoriță, i-a cerut inițial femeii 10.000 de lei, după care a solicitat mai mulți bani, specificând că la adresa ei se va prezenta un bărbat, pentru a ridica banii.
Persoana vătămată i-a înmânat bărbatului necunoscut 11.700 Euro și 20.000 lei (prejudiciu total, în acest caz, fiind de peste 70.000 lei).
În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune şi desfăşoară activităţi investigative în vedrea identificării autorilor și luării măsurilor legale.