Voluntarii IPJ Hunedoara promovează campania „Nu lăsa violenţa să te transforme într-un infractor”, în liceele devene

Poliţiştii din cadrul Compartimentului Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au demarat, încă de anul trecut, un proiect educaţional în care s-au implicat peste 20 de  tineri voluntari, elevi din cinci unităţi şcolare preuniversitare din municipiul Deva. Elevii (de clasa a X-a) au participat în cursul anului trecut la şase sesiuni de formare susţinute de poliţiştii formatori hunedoreni şi au învăţat modalităţi de a realiza campaniile stradale de informare publică, cum să implementeze o campanie de conştientizare şi cum să creeze şi să transmită un mesaj preventiv.

Anul acesta, voluntarii au participat deja la activităţile ocazionate de sărbătorirea Zilei Poliţiei Române (foto), distribuind cetăţenilor prezenţi pliante informative cu recomandări utile pentru prevenirea furturilor din autoturisme.

În perioada următoare, în cursul lunii aprilie 2013, în special în săptămâna activităţilor extraşcolare, tinerii voluntari ai poliţiei au o sarcină complexă de realizat. În cele cinci licee din care fac parte, respectiv Colegiul Naţional „Decebal”, Liceul Teoretic „S. Drăgoi”, Liceul de Arte „S. Toduţă”,  Colegiul Tehnic „Transilvania” şi Colegiul Tehnic Energetic „D Hurmuzescu”, voluntarii vor implementa campania naţională iniţiată de Poliţia Română „Nu lăsa violenţa să te transforme într-un infractor”, prin promovarea filmului educativ „Cheia e la tine”. O serie de interviuri realizate în Penitenciarul de minori şi tineri în Craiova şi în Penitenciarul de femei Târgşor, cu minori încarceraţi pentru comiterea de infracţiuni de furt calificat, tâlhărie, omor şi trafic de droguri, vor fi punctul de pornire în dezbaterile pe care voluntarii le vor modera cu colegii lor de liceu. Scopul campaniei este acela de conştientizare a elevilor, cu vârste de peste 16 ani în special, despre răspunderea penală totală pe care o au în faţa legii şi atragerea atenţiei asupra consecinţelor comiterii de infracţiuni la vârsta minoratului.

Elevii din liceele devene, atât voluntarii organizatori cât şi cei participanţi, vor afla prin această campanie, dacă nu ştiu deja, că în România există şi Penitenciare pentru minori şi tineri cu vârste între 16 – 25 de ani şi, care din păcate sunt pline. Dar cel mai important e ca prin această campanie, vor afla şi că există modalităţi pozitive de petrecere a timpului liber şi de a se evidenţia, cum ar fi activitatea de voluntariat. Vrem să lăudăm alegerea acestor tineri a se dedica comunităţii şi de a dărui din  timpul şi energia lor, celorlalţi, prin voluntariat – consideră inspector principal de poliţie Fieraru Andrea, sociolog în cadrul Compartimentului Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, coordonatorul proiectului.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole