Ziua Holocaustului în România va fi sărbătorită și la Deva

Biblioteca Judeteana „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizeaza in ziua de 9 octombrie 2013, ora 13.00, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Dragan Muntean” din Deva o manifestare educativa dedicata Zilei Holocaustului in Romania.
Dupa cum se stie, prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 672, din 5 mai 2004, la propunerea Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului in Romania, ziua de 9 octombrie a fost instituita ca „Ziua Holocaustului in Romania”. Pentru a marca aceasta zi si a explica pe larg semnificatiile ei, Guvernul a dispus sa fie organizate actiuni culturale, simpozioane, mese rotunde si alte actiuni cu tematica specifica.
Biblioteca Judeteana „Ovid Densusianu” Hunedoara Deva, ca institutie de cultura si educatie, dispune de numeroase materiale dedicate acestui subiect, in ultimul timp fiind achizitionate importante titluri de carti si materiale audio-video pe tema Holocaustului. La aceste documente au acces toti utilizatorii nostri, iar pentru o popularizare mai ampla, asa cum merita acest subiect dramatic si sensibil din istoria recenta a Romaniei, insuficient cunoscut si de multe ori bagatelizat, organizam activitati speciale de popularizare. Ne concentram atentia in mod deosebit pe publicul tanar, elevii de liceu, tinerii care au nevoie de informatii exacte, obiective, pentru a determina o atitudine de respingere a unor abordari superficiale, de minimalizare, de ignorare si de indiferenta fata de o pagina extrem de intunecata a istoriei universale. Tinerii sunt cei care trebuie sa fie informati despre acest episod din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, ei sunt cei care trebuie sa cunoasca adevarul, oricat de incomod ar fi, sa inteleaga faptul ca trecutul trebuie asumat cu partile lui bune si rele, asa cum a fost, tocmai pentru ca paginile negre sa nu se mai repete niciodata. Am considerat ca avem datoria sa informam, sa explicam, sa educam publicul si, cu mijloacele de care dispunem, sa contribuim la conturarea unei atitudini civice ferme si bazate pe cunoastere.
Prezentarea dedicata „Holocaustului in Romania” va fi realizata cu imagini si documente, iar in final participantii, elevi din licee devene, vor lua parte la un concurs dotat cu premii in carti si diplome, ei trebuind sa raspunda la 20 de intrebari inspirate de subiectul prelegerii.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole