Ziua Internațională a Francofoniei, sărbătorită de Biblioteca Județeană din Deva

Biblioteca Judeteana „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva marcheaza, ca in fiecare an, Ziua Internationala a Francofoniei printr-o manifestare culturala ce va avea loc in ziua de 20 martie 2014, ora 1330, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Dragan Muntean” din Deva, in prezenta unui public format din elevi ai colegiilor si liceelor devene.

Termenul de francofonie a aparut pentru prima data in anul 1880, cand geograful francez Onesime Reclus l-a utilizat in lucrarea sa Franta, Algeria si coloniile pentru a defini spatiul geografic in care se vorbeste in principal limba franceza. In general, termenul francofonie, cu f mic, ii desemneaza pe toti vorbitorii de limba franceza, pe cata vreme Francofonia inseamna totalitatea guvernelor, a entitatilor statale care folosesc limba franceza ca limba de comunicare.

Din punct de vedere organizatoric, aceste state sunt reunite in Organizatia Internationala a Francofoniei, din care fac parte 200 de milioane de locuitori din intreaga lume si 870 de milioane de persoane din cele 70 de state si guverne ale acestei organizatii.

In ziua de 20 martie 1970, s-a semnat la Niamey, capitala Nigerului, Tratatul cu privire la crearea Agentiei de Cooperare Culturala si Tehnica (ACCT), entitate devenita azi Organizatia Internationala a Francofoniei (OIF). De atunci, an de an, manifestarile dedicate Francofoniei au devenit tot mai numeroase, iar solidaritatea dintre toti cei care folosesc limba franceza ca mijloc de comunicare a fost tot mai intensa. Romania este cea mai importanta tara francofona din Europa Centrala si de Est, limba franceza fiind o limba indragita si cunoscuta, studiata in scoala, chiar daca in zilele noastre accentul se pune pe limba engleza. Legaturile Romaniei cu Franta au o indelungata traditie, in marile momente ale istoriei noastre aceasta tara a fost intotdeauna alaturi de noi. De aceea, este firesc ca Romania sa faca parte din marea familie a tarilor francofone. In anul 1991, la reuniunea la varf de la Versailles a OIF, Romania a devenit observator al acestei organizatii mondiale francofone. In 1993, la reuniunea din Mauritius, tara noastra a obtinut statutul de membru cu drepturi depline. In anul 2006, Bucurestiul a gazduit cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, dedicat tehnologiilor informatice in educatie, fiind prima oara cand o tara din Europa Centrala si Rasariteana gazduia o reuniune la varf a Francofoniei, iar Romania era cea mai indreptatita sa fie gazda acestui eveniment.

Milioane de oameni din Europa, Africa, Asia, America, Oceania sarbatoresc la 20 martie Ziua Internationala a Francofoniei, aducand astfel cel mai sincer si mai profund omagiu limbii franceze si civilizatiei nascute in spatiul francofon. Acest spatiu nu este doar o realitate geografica sau lingvistica, ci mult mai mult: este un spatiu cultural ce ii reuneste pe toti cei care, oriunde s-ar afla, manifesta si isi exprima apartenenta la limba franceza si la cultura francofona.

Si in acest an, cu prilejul Zilei Internationale a Francofoniei, Biblioteca Judeteana „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva va oferi publicului obisnuit cu activitatile noastre de buna calitate o manifestare culturala de tinuta, menita sa starneasca interesul celor prezenti. Va fi abordata tema „Filatelie si Francofonie” si, cu ajutorul unor piese filatelice dintr-o colectie particulara, piese de provenienta franceza si din tari francofone, se va prezenta o scurta istorie a picturii, de la frescele de la Lascaux la panzele cubistilor, precum si principalele momente din istoria Frantei oglindite in filatelie.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole