Ziua Unirii Principatelor, 24 ianuarie, va fi intampinata si marcata si in acest an de Biblioteca Judeteana „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva cu manifestari speciale menite sa sublinieze importanta si ecoul pe care le-a avut acest eveniment istoric de mare importanta in destinul Romaniei. In mod deosebit, Biblioteca se adreseaza tinerilor, generatiei care trebuie sa cunoasca momentele de rascruce din istoria noastra, precum si personalitatile care au faurit Mica Unire si au ctitorit Romania moderna. Potrivit unei frumoase traditii pe care Biblioteca o cultiva, aceasta sarbatoare mult indragita de toti „cei cu inima romana” va fi si in acest an marcata impreuna cu numerosi elevi de liceu, prieteni ai Bibliotecii, dar portile Bibliotecii vor fi deschise pentru toti cei care vor dori sa se bucure impreuna cu noi in aceasta zi.
Anul acesta, manifestarile vor avea loc in ziua de 23 ianuarie si vor incepe la ora 10.00, in curtea Bibliotecii Judetene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, unde toti cei prezenti se vor prinde intr-o insufletita Hora a Unirii. Va fi unul dintre cele mai placute si mai emotionante momente, toti cei care isi vor da „mana cu mana” – elevi si bibliotecari, profesori si cititori ai nostri – vor reinvia, pentru cateva momente, entuziasmul din ziua de 24 ianuarie 1859, atunci cand munteni si moldoveni au facut Unirea si au pus o piatra de temelie la ctitorirea Romaniei de azi.
Dupa acest moment, se va desfasura, la ora 10.30, in Sala de lectura a Bibliotecii, prezentarea intitulata Artizanii Unirii, la care vor lua parte elevi ai claselor V-VIII. Ca de obicei, in finalul prezentarii, vor fi adresate intrebari, iar raspunsurile corecte vor fi recompensate cu premii constand in diplome si carti oferite de Biblioteca.
Suntem siguri ca, si in acest an, evocarea Unirii Principatelor Romane va atrage un numeros public si vom avea ocazia fim impreuna pentru a evoca una dintre cele mai indragite pagini de istorie romaneasca.