Se acordă o primă de relocare persoanelor înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea de domiciliu sau reședința și ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia.
Șomerii care se încadrează în muncă într-o altă localitate, aflată la o distanță mai mare de 50 km de localitatea de domiciliu/reședință, pot primi cel mult 900 de lei pe lună, timp de maximum 36 luni.
Este vorba despre prima de relocare ce constă în 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor de chirie și utilități, aceasta fiind plafonată la 900 de lei pe lună. Prima este neimpozabilă și se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Pentru a beneficia de acești bani, persoanele interesate trebuie să facă o cerere și să îndeplinească, în mod cumulativ, următoarele condiții:
– să fie înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă;
– să se angajeze în baza unui contract de muncă, cu normă întreagă, pentru cel puţin 12 luni;
– localitatea unde trebuie prestată munca să fie situată la mai mult de 50 de km față de localitatea de domiciliu sau de reședință:
– să își schimbe domiciliul sau să își stabilească reședința în localitatea (sau în localitățile învecinate) unde va lucra;
– să aibă venituri nete lunare mai mici de 5.000 lei/lună, realizate de solicitant în situația în care este persoană singură sau împreună cu familia acestuia;
– să nu aibă locuință de serviciu (sau suportarea cheltuielilor aferente chiriei) asigurată de angajator sau de stat.
Important de știut este că beneficiarii primei de relocare sunt obligați să restituie banii primiți dacă într-o perioadă de 12 luni de la angajare revin la vechiul domiciliu (sau la vechea reședință). Totodată, banii trebuie restituiți dacă raporturile de muncă sau de serviciu încetează:
– prin acordul părților;
– prin demisie sau printr-o notificare scrisă (la inițiativa salariatului), în timpul perioadei de probă;
(Art. VIII din O.U. nr. 6/2017, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 62/25.01.2017)