EDITORIAL – Peter-Vasile CZOMPA
În ultimele două, trei luni, s-a cam așternut liniștea în privința subiectului pe tema așa-numitelor pensii speciale ”nesimțite”. Când spun asta, mă refer și la mare parte din mass-media, dar mă refer în special la acele formațiuni politice care, în februarie a.c., imediat după ce în Parlament a fost votată eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, se înghesuiau care mai de care să se laude cu ”o mare victorie a partidului nostru”, mai toți băteau toba cu asta! Da, recunosc, chiar a fost un început promițător, un prim pas foarte bun așteptat de mai toți românii, deși, nota bene, asta însemna doar circa 1,5% – hai 2% (cu indulgență, zic) din totalul pensiilor speciale aflate în plată, da, doar atât.
Înainte de a continua, să lămurim un aspect: pensii speciale sau ”pensii speciale” ori indemnizații de serviciu sau ”drepturi deja obținute” sau cum le-or mai fi spunând cei care beneficiază de ele, fix puțin îmi pasă, atâta timp cât sunt niște venituri obținute nu tocmai corect, dincolo de principiul contributivității ș.a.m.d. … fiindcă tocmai de-asta lumea folosește sintagma pensii speciale / nesimțite, punct.
Apropo de parlamentari, probabil știți că peste 420 de foști parlamentari au deschis acțiuni în justiție pentru a-și recupera pensile speciale, știți, nu-i așa? Peste 420 – dintre cei vreo 870 care beneficiau de acest ”drept câștigat” nedrept -; spre exemplu, în Maramureș, 12 foști parlamentari au avut tupeul și nesimțirea să procedeze în modul menționat, sărăcuții de ei, să nu cumva să moară de foame. Și da, absolut oricine are dreptul să apeleze la justiție pentru a obține ceea ce crede că i se cuvine, sigur că da, însă aici mai e vorba și de moralitate, de bun-simț, de demnitate, de obraz… cel puțin față de milioanele de actuali și viitori pensionari de rând, cei pentru care o pensie medie să zicem de 2.000 – 2.500 lei este una chiar ”decentă”, vorba vine! Oare cum sună 2.500 lei pe lângă o pensie de vreo 74.000 lei? – cea mai mare pensie din România, dar sunt mii de astfel de pensii uriașe, de zeci de mii de lei lunar… Ministrul Muncii, Raluca Turcan, declara în urmă cu câteva luni că 4,9 milioane de români au o pensie medie de circa 1.500 lei (sic!), în timp ce 9.500 de beneficiari de pensii speciale, nota bene, primesc în medie 9.600 lei (adică 96 milioane lei vechi) lunar! Atenție, ”în medie”… concluziile le puteți trage fiecare.
Și-mi vine-n gând o întrebare simplă: cum naiba să obțină cineva, oricine-ar fi, o pensie mai mare – și nu doar ceva mai mare, ci mai mare de câteva ori – decât salariul primit lunar chiar înainte de pensionare, cum? Păi răspunsul e foarte simplu: fiindcă acel cineva e ”special” și nesimțit, exact la fel ca toți politicienii nemernici și nesimțiți care au legiferat toate astea începând din 1997, apoi în 2001, în 2015, 2017…
Iată ce scriam pe facebook în urmă cu un an și câteva luni, mai exact în 23 ianuarie 2020, cu siguranță într-un moment în care subiectul chiar era în centrul atenției opiniei publice:
Scurt și la obiect, de fapt ce-i aia ”pensie specială”? Păi ce mama dracului, pensii speciale pentru câteva mii de oameni ”speciali” și pensii ”normale” pentru milioane (vreo 4,5 milioane) de oameni ”normali”? Da? Adică, n-am înțeles, cu ce-i mai special un magistrat față de un medic sau față de un profesor sau un artist? Dar un parlamentar față de un miner sau un metalurgist ori un geolog? Dar un militar față de un pompier sau un marinar? Dar un primar față de un constructor sau un economist ori, de ce nu, față de un ziarist? Dar un polițist față de un inginer sau un ceferist sau un scafandru sau un poștaș sau un electrician sau un șofer profesionist sau un sportiv de top? Și așa mai departe, puteți face combinări de n luate câte k, cum dorește fiecare, ideea fiind asta: în opinia mea, la modul generic, pensia e pensie, conform legislației în vigoare (cu legi bune sau proaste, însă asta-i o altă discuție, de exemplu despre punctul de pensie etc.), deci după cât a contribuit fiecare de-a lungul activității sale profesionale, indiferent, subliniez, indiferent în ce domeniu de activitate, punct!
Păi ce, nu și-a ales fiecare dintre noi ce meseria a dorit? Nu? Chiar așa, de ce să le plătim noi, milioanele de ”amărâții” de rând, până și pensii speciale unora cică mai ”speciali” decât noi? De ce? Cu alte cuvinte, măi ”dragă clasă politică” de ieri și de azi, măi ”Putere” de-acum, măi ipocriților, profitorilor, nesimțiților și îmbuibaților, ce o tot aburiți atâta, ori lăsați dracului așa toate pensiile speciale (evident că sunt sarcastic!) – ba poate chiar mai adăugați niște categorii în plus (să zicem masonii, de exemplu, sau poate și bancherii, de ce nu?!) -, ori tăiați-le pe toate, fir-ar să fie, dar absolut toate ”specialele”!!!
Și-ncă ceva, ”dragi” guvernanți: lăsați dracului vrăjeala aia de doi bani cu ”noi suntem pentru tăierea pensiilor speciale, cu excepția celor…”! Cu excepția? Iar cu excepții? Fiindcă aveți voi tare-tare mare nevoie de ”excepțiile” alea? Că Justiție, că servicii secrete, că NATO, că UE, că fmm… Ia mai ridicați-vă din genunchi, nemernicilor cu ”gulere albe”!
Ei bine, multe aș mai scrie pe tema asta… dar, înainte de a încheia, vreau să mai transmit ceva nesimțiților cu pensii speciale: tatăl meu a lucrat vreo 36 de ani numai în minerit, cea mai mare parte a timpului în subteran, a ieșit la pensie din minerit și având îndeplinite absolut toate criteriile alea prevăzute de lege (vechime completă, categorie, contribuții la Stat etc.)… și știți ce pensie primește? Aveți măcar idee, măi ăștia cu ”pensii speciale”?
A, da, era să uit, tocmai am aflat că în Maramureș cea mai mare pensie în plată este de vreo 32.000 lei (320 milioane lei vechi, lunar!) și o încasează un magistrat! Pe bune? Nu știu sigur despre cine e vorba, însă bănuiesc că o fi un fost judecător, zic, așa cred, doar și pentru că, mai în glumă, dar mai în serios, eu nu-i consider magistrați pe procurori… dar asta-i o altă chestiune.
Așadar, ”stimată” clasă politică, pe când pasul următor în chestiunea cu pensiile speciale nesimțite? Da, știu că unele partide au depus deja proiecte de lege pentru următorul pas (cel cu primarii etc.)… așa, și? Ce vă reține să continuați, pandemia? PNRR? Alegerile interne din partidele voastre? Ipocrizia? Teama? Sau poate ”coloana vertebrală”?!
Peter-Vasile CZOMPA