Judeţul Hunedoara nu are o situaţie îngrijorătoare referitoare la infracţionalitatea juvenilă, în primul semestru şcolar 2012/2013, numărul faptelor penale sesizate comise în şcoli şi în zonele adiacente acestora, în care au fost implicaţi minori fiind mai puţine cu o treime faţă de anul 2011 (-31%).
Astfel, în perioada septembrie – decembrie 2012, au fost sesizate 27 de fapte faţă de 39 de fapte, înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi trend descendent se află şi numărul elevilor implicaţi în fapte penale, ca autori sau victime. Astfel, au fost implicaţi 39 de minori (18 autori şi 21 victime), cu 12 mai puţini (- 23,5%) faţă de anul 2011 (17 autori şi 34 victime).
Aceste rezultate se datorează şi măsurilor, activităţilor preventive derulate de poliţiştii hunedoreni în unităţile şcolare, în anul trecut calendaristic. În parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Hunedoara, au fost iniţiate şi implementate într-o formă calitativă, 3 proiecte şi 3 campanii de informare ale căror obiective au fost centrate pe o abordare calitativă a transmiterii de informaţii, urmărindu-se dezvoltarea, în rândul elevilor, a unor atitudini de ataşament faţă de normele sociale şi înţelegerea consecinţelor legale ale comiterii de infracţiuni. Şcolile au fost selectate pe baza numărului faptelor penale comise în anul şcolar 2010/2011, astfel că în anul 2012 s-a reuşit scăderea numărului de infracţiuni comise de elevi în aceste unităţi şcolare.
Din acest motiv şi în anul 2013 proiectele calitative „Unde-i lege, nu-i tocmeală”, „Să exmatriculăm violenţa” şi „Să învăţăm din greşeli”, orientate diferenţiat pe categorii de vârstă (sub 14 ani, ciclul gimnazial şi ciclul liceal) vor fi implementate în 13 şcoli din judeţul Hunedoara.
În această perioadă proiectul „Să învăţăm din greşeli” este implementat de poliţiştii Compartimentului de Prevenire la Grup Şcolar „Teglas – Gabor” Deva, proiectul „Unde-i lege, nu-i tocmeală” se derulează la Şcoala generală „Sigismund Toduţă” Simeria, iar proiectul „Să exmatriculăm violenţa” se implementează la Şcoala generală „Andrei Mureşanu” Deva.
Totodată, în perioada 01 – 05 aprilie 2013, în cadrul „Săptămânii Altfel”, sub sloganul „Ştii mai multe, să fii mai bun”, poliţiştii hunedoreni vor derula proiectul „Poliţist pentru o zi” – ediţia a II-a, în care invită elevii de clasele a XII-a să se implice în activităţile curente ale poliţiştilor.