Demisie la vârf la Complexul Energetic Hunedoara

Guvernul nu a ajuns la un acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) în ceea ce priveşte restructurarea complexurilor energetice Hunedoara şi Oltenia, a anunţat recent premierul Victor Ponta. În opinia sa, restructurările masive propuse de cele două organisme internaţionale nu vor salva producătorii de energie pe bază de cărbune şi nici locurile de muncă. Primul ministru a spus că restructurările vor duce la reducerea semnificativă a producătorilor de energie electrică în termocentralele din România.
În acest context, deosebit de critic al marilor complexe energetice bazate pe consumul de cărbune, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Aurel Niculescu, şi-a dat demisia. „Am decis acest lucru din cauza nepotrivirilor dintre soluţiile economice propuse de mine şi părerile membrilor Consiliului de Administraţie.
Am decis că este cazul să fac un pas înapoi, iar Consiliul de Administrație al CEH să numească un alt director general care să aibă aceeaşi viziune asupra soluţiilor pentru redresarea Complexului Energetic Hunedoara”, spune Aurel Niculescu.
Opinia fostului manager al CE Hunedoara este diferită nu doar față de cea a Consiliului de Administrație, ci și față de cea a liderilor sindicali din cadrul Complexului. Niculescu este de părere că producătorul de energie păstrează încă şanse reale de revitalizare economică, și că atitudinea FMI nu ar trebui să diminueze şansele de redresare, pentru că există, la nivel european reglementări clare în ce priveşte companiile care produc energie pe bază de cărbune. În schimb, liderul de sindicat Petre Nica spune că motivele declinului economic se datorează faptului că piaţa de energie este potrivnică marilor producători tradiţionali din România, dar şi imixtiunea politicului în activitatea de conducere a companiilor de stat au adus CE Hunedoara în pragul blocajului economic. Referindu-se la discuţiile purtate de Guvern cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi cu cei Comisiei Europene pe tema situaţiei economice de la Complexul Energetic Hunedoara, liderul sindical a arătat că facilităţile pe care le acordă statul român producătorilor de energie regenerabilă împiedică o concurenţă reală pe piaţa de energie între companiile care produc în mod tradiţional şi cele care utilizează tehnologia verde.
Aurel Niculescu a fost numit director general al CEH în luna aprilie a anului trecut, numirea lui în acesastă funcție fiind susținută la acea vreme de către Partidul Social Democrat.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole