A doua ediție a întâlnirii tinerilor ortodocși din Episcopia Devei și Hunedoarei

Sâmbătă, 6 iunie 2015, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a avut loc a doua ediție a Întâlnirii tinerilor ortodocși din Episcopia Devei și Hunedoarei.

Programul Întâlnirii tinerilor ortodocși a debutat într-o atmosferă de rugăciune, prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, în Catedrala Veche cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Hunedoara, înconjurat fiind de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură rostit cu prilejul acestei manifestări cultural-misionare, Preasfinția Sa a vorbit mulțimii de tineri prezentă la Sfânta Liturghie despre bucuria prilejuită de tinerii ce se dovedesc a fi oameni de nădejde spre propășirea și integritatea poporului și a credinței noastre strămoșești. De asemenea, ierarhul hunedorean le-a mai amintit tinerilor prezenți faptul că deși societatea de astăzi ne îndeamnă la o mulțime de activități, într-un dinamism de multe ori distructiv, tinerii trebuie să fie conștientizați și ei, la rândul lor, să distingă acele activități care dau un sens existenței noastre, care ne împlinesc sufletește și care ne statornicesc într-un program duhovnicesc benefic mântuirii sufletelor noastre.

La momentul potrivit, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a săvârșit slujba hirotesiei întru duhovnic a tânărului preot Cristian Ciurea, cel care păstorește sufletele credincioșilor din Parohia cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Grid, Protopopiatul Orăștie.

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a înmânat diverse premii tinerilor care au concretizat preocuparea lor duhovnicească în cadrul procesului de învățământ, prin rezultatele deosebite obținute la concursurile și olimpiadele desfășurate atât la nivel județean, dar și la nivel național. Alături de Preasfinția Sa, momentul decernării premiilor a fost asistat de către Părintele Radu Trifon, Consilier învățământ și activități cu tineretul în cadrul Episcopiei Devei și Hunedoarei și cel care s-a ocupat de organizarea acestui minunat eveniment, Părintele Gabriel Basa, Inspector pe disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara și de către domnul Alexandru Vlad, Inspector Învățământ și activități cu tineretul în cadrul Episcopiei Devei și Hunedoarei. Premiile au constat în diplome, cărți, premii în bani dar și tablete pentru premianții de la națională. Profesorii îndrumători au primit cărți și reviste.
Întâlnirea tinerilor ortodocși din Episcopia Devei și Hunedoarei a continuat apoi la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” din municipiul Hunedoara, pus cu toată dragostea și înțelegerea la dispoziția tinerilor de către Directorul Colegiului, Domnul profesor Dan Șt. Marinescu. Programul manifestărilor a debutat cu un cuvânt de încurajare adresat tinerilor participanți de către Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, prin care i-a îndemnat să rămână consecvenți în toate activitățile pe care le desfășoară, să fie conștienți că fiecare etapă a vieții își are exigența ei în dezvoltarea fiecăruia și că fiecare pas pe care îl facem trebuie să se integreze într-un progres intelectual, moral și duhovnicesc. În continuare, părintele consilier pentru Învățământ și activități cu tineretul, Pr. Radu Trifon, a mulțumit gazdelor, domnului Director Marinescu, domnului profesor de Religie George Apostol, preoților și profesorilor însoțitori, preoților conferențiari, doamnei Adriana Prodan (președinte al APOR filiala Deva și șef centru local Deva al Organizației Naționale Cercetașii României) și cercetașilor animatori.

A urmat apoi împărțirea tinerilor pe grupe și distribuirea lor la atelierele de lucru pregătite dinainte, respectiv: 1) atelierul de film unde s-au prezentat și s-au discutat două documentare scurt-metraje despre viața tinerilor din închisori, documentarele fiind realizate de către Administrația Națională a Penitenciarelor 2) atelierul de dezbatere cu titlul general atelier despre normalitate unde s-au discutat probleme legate de viața socială a tinerilor, influența internetului și a mediului virtual asupra percepției realității, raportul știința – credință, printre participanți fiind și un elev de liceu premiat cu locul 2 la Olimpiada Națională de Matematică 3) jocurile de grup, gândite de către cercetași împreună cu liderul lor doamna Adriana Prodan. La ora 13:30 s-a luat masa de prânz, tinerilor oferindu-li-se pizza, doze de suc și desert ce a constat în diferite sortimente de prăjituri.

După pauza de masă, a urmat un concert folk susținut de către Alex Costa și Alex Hristache din Orăștie. Au fost primiți si aplaudați cu foarte mult entuziasm cucerind auditoriul prin excelenta lor. După concertul folk, invitatul special, așteptat de către toți, Cedry2k le-a vorbit liber tinerilor, dialogând permanent cu ei, răspunzând la toate întrebările lor. La sfârșitul conferinței, Cedry2k a acordat tuturor autografe. Evenimentul s-a încheiat imediat după aceea, toți cei prezenți cântând lin imnul Cuvine-se cu adevărat, mulțumind lui Dumnezeu pentru toate.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole