D.I.I.C.O.T. Hunedoara a destructurat o grupare infracţională specializată în evaziune fiscală şi spălare de bani

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Hunedoara şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Hunedoara au destructurat o grupare infracţională specializată în comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

۰Prejudiciul creat bugetului consolidat al statului, prin sustragere de la plata T.V.A., este estimat la aproximativ 3.700.000 de lei.

În urma investigaţiilor poliţiştilor Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Hunedoara şi a procurorilor D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Hunedoara a fost dispusă măsura punerii în mişcare a acţiunii penale faţă de cinci persoane, doi cetăţeni români şi trei cetăţeni maghiari, bănuiţi de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

În fapt, aceştia sunt bănuiţi că, începând cu anul 2014 şi până în prezent, s-ar fi constituit într-un grup infracţional organizat şi ar fi acţionat pe raza judeţului Hunedoara şi a municipiului Baia Mare, în scopul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală, prin sustragerea de la plata T.V.A..

Astfel, membrii grupării ar fi creat mai multe circuite economico-financiare fictive de livrări şi achiziţii intracomunitare de produse laminate de la furnizori din Ungaria, creând astfel bugetul consolidat al statului un prejudiciu în valoare de 3.700.000 de lei.

Totodată, aceştia ar fi acţionat prin realizarea unui circuit scriptic al produselor laminate astfel încât societăţile comerciale controlate de către aceştia să înregistreze o taxă pe valoare adăugată deductibilă.

În circuitul fraudulos astfel conceput erau implicate societăţi comerciale cu comportament specific entităţilor economice de tip “fantomă”, deţinute şi coordonate de către membrii grupului infracţional.

Ulterior, sumele rezultate din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală au fost deţinute şi folosite de membrii grupului infracţional organizat pentru plata contravalorii transporturilor de produse laminate din Ungaria până la clienţii finali, restul sumelor de bani fiind însuşite şi utilizate în scopuri personale.

În cauză, a fost dispusă măsura reţinerii, pentru 24 de ore, faţă de trei dintre membrii grupări, faţă de ceilalţi doi solicitându-se instanţei competente măsurii arestării preventive în lipsă.

La data de 2 aprilie a.c., Tribunalul Hunedoara a dispus măsura arestării preventive, pentru 30 de zile, a persoanelor reţinute şi disjungerea propunerii de arestare preventivă faţă celelalte două persoane bănuite de comiterea de infracţiuni.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

La activităţile investigative au participat şi specialişti ai Direcţiei Regionale de Control Antifraudă Deva – ANAF.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole