Deva: Întâlnire cu scriitorul și omul politic Marko Bela

Biblioteca Judeteana „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, in parteneriat cu Curtea Veche Publishing din Bucuresti, organizeaza, in cadrul Salonului Hunedorean al Cartii, in ziua de 10 octombrie 2015, ora 16.00, o intalnire cu scriitorul si omul politic Marko Bela. Intalnirea are drept scop prezentarea si un dialog pe marginea volumului „Ruleta maghiara. Convorbiri cu Marko Bela despre literatura, politica, societate”, aparut in anul 2014. Volumul cuprinde un amplu dialog intre Marko Bela si scriitorul si editorul din Ungaria, Korossi P. Jozsef.
Aparut initial in limba maghiara in Ungaria, volumul este tradus in romaneste de regretata scriitoare si traducatoare Anamaria Pop, care a alcatuit si numeroasele note ale volumului, iar poeziile lui Marko Bela inserate in volum sunt talmacite in romaneste de un alt mare traducator, Paul Drumaru, redactor la Editura Kriterion.
Volumul ofera prilejul celor care l-au cunoscut pe Markó Béla doar in ipostaza de om politic, de presedinte al UDMR (1993-2011), de vicepremier al Guvernului Romaniei (2004-2007 si 2009-2012), sa descopere in persoana domniei sale un poet de mare sensibilitate si originalitate, un intelectual autentic, un ganditor in spirit european, un reprezentant al natiunii careia ii apartine si cu ale carei probleme s-a identificat de fiecare data.
Intrebarilor si provocarilor lansate de Korossi P. Jozsef, Marko Bela le raspunde amplu, cu o sinceritate impresionanta, fara sa ocoleasca nimic din ceea ce ar putea contribui mai bine la conturarea unui portret complet al sau atat ca om politic, cat si ca poet, dar in primul rand ca intelectual maghiar transilvanean.
Markó Béla isi evoca anii copilariei petrecute in Targu Secuiesc, isi prezinta inaintasii, anii de scoala, atmosfera din Clujul studentiei la Facultatea de Filologie a Universitatii clujene, primele preocupari literare, intalnirea cu poezia, atmosfera din lumea scriitorilor maghiari din Romania anilor ’70-’80, revistele literare cu care a colaborat, primii ani petrecuti la catedra. Amintirile devin si mai vii pe masura ce sunt evocati anii de dupa 1990, cand Marko Bela a jucat un rol activ pe esichierul politic din Romania, iar raspunsurile pe care le da, detaliate si argumentate, se caracterizeaza prin obiectivitate si un extraordinar simt al realitatii, prin echilibru si un spirit european autentic.
Volum la granita dintre interviuri, convorbiri, scriere confesiva si eseu, in text fiind inserate din cand in cand si poeme, mai vechi sau mai noi, „Ruleta maghiara” apare intr-o editie revizuita si prescurtata fata de originalul maghiar. Cu toate acestea, referintele culturale sunt numeroase, la fel si cele politice. Marko Bela nu ezita sa fie transant cand este cazul, dar de la un capat la altul al cartii isi pastreaza obiectivitatea, fara patimi si fara a ceda vreun moment ispitei unui nationalism gresit inteles. Din discursul lui onest si bine articulat razbat cand note ironice sau autoironice, cand vorbe intelepte care vadesc atat maturitatea si detasarea unui om de stat cu viziune si anvergura, cat si fragilitatea unui suflet de artist.
A publicat volume de versuri, poezii pentru copii, eseuri. O parte din versuri i-au fost traduse in limbile engleza si franceza. La Curtea Veche Publishing i-au aparut volumele Condamnati la reconciliere (convorbiri cu Agoston Hugo, 2006), A kert erotikaja/ Erotica gradinii (sonete, 2010), Lauda monotoniei/ Az egyhangusag dicserete (sonete, 2012).
A primit diverse premii si distinctii, intre care Premiul pentru debut al Asociatiei Scriitorilor din Targu-Mures (1974), Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din Romania (1980), Premiul „Füst Milán” (1990), Premiul „Déry Tibor” (1991), Premiul „Jozsef Attila” (1994), Premiul „Bethlen Gabor” (1996), Marea Cruce a Republicii Ungare (2004), Steaua Romaniei in grad de Cavaler (2004).
Cel caruia ii da replicile, KOROSSI P. Jozsef (nascut in 1953, la Oradea), este un cunoscut poet, scriitor si editor de carte din Ungaria. A fost secretar al Organizatiei Tinerilor Scriitori Maghiari, apoi secretarul Uniunii Scriitorilor din Ungaria. A fost redactor in cadrul Editurii Mora din Budapesta. A initiat si a moderat peste cinci sute de dezbateri literare in Romania si in Ungaria, cu participarea a numerosi scriitori contemporani romani si maghiari. In prezent, este directorul Editurii Noran Libro, parte a grupului editorial Kossuth. Este laureatul mai multor premii si distinctii: Premiul „Jozsef Attila” din Cleveland (1987), Premiul Ibby (1999), Premiul pentru Cultura Maghiara (Oradea, 2008).
Intalnirea va fi si prilejul unui dialog intre Marko Bela si toti cei care doresc sa cunoasca indeaproape un intelectual maghiar transilvanean, un scriitor si om de cultura, un om politic respectat si echilibrat.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole