Deva: Simpozion Traian DORZ -100 de ani de la naștere

Biblioteca Judeteana „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva are deosebita onoare de a fi organizatoarea manifestarii spiritual-culturale dedicate implinirii a 100 de ani de la nasterea lui Traian DORZ, personalitate de prim rang a spiritualitatii crestin-ortodoxe din Romania. Manifestarea va avea loc in ziua de 18 decembrie 2014, ora 17.00, in incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or.
Traian Dorz s-a nascut la 25 decembrie 1914 in comuna Mizies din judetul Bihor, intr-o familie de tarani instariti, de confesiune ortodoxa. Din cea mai frageda tinerete, la 15 ani, sub puternica impresie a scrierilor preotului Iosif Trifa din Sibiu, intemeietorul miscarii religioase „Oastea Domnului”, s-a apropiat definitiv de Dumnezeu si de aceasta miscare. A devenit colaborator al parintelui Trifa si a inceput sa publice versuri religioase la gazeta sibiana „Isus Biruitorul”.
La 21 de ani, in 1935, i se tipareste primul volum de poezii, „La Golgota”, urmat la doi ani de volumul „Pe drumul crucii”. Publicatiile editate de „Oastea Domnului” sunt interzise de Mitropolia Sibiului iar dupa moartea parintelui Trifa, in 1938, Traian Dorz este obligat sa paraseasca Sibiul. Va scoate la Oradea gazeta „Ogorul Domnului”, apoi gazeta „Viata crestina”, la Cluj. Dupa izbucnirea razboiului, impreuna cu prietenul si colaboratorul sau, Ioan Marini, scot revista „Familia crestina”.
A cunoscut si suferintele vietii de pe front, iar dupa instaurarea comunismului a avut parte, ca adept si militant al „Oastei Domnului”, de persecutii, umilinte, privatiuni si ani grei de inchisoare la Oradea, Gherla, Bucuresti, Caransebes, Satu Mare. A fost condamnat la 16 ani munca silnica, 10 ani degradare civica si confiscarea totala a averii. In toti acesti ani, nu a incetat sa scrie poezii inspirate din profunda credinta in Dumnezeu, in Isus Hristos si Fecioara Maria, poezii pe care le-a memorat si pe care, dupa iesirea din inchisoare, le-a asternut pe hartie sau le-a rostit in fata benzii de magnetofon. Scrierile, poeziile sale s-au raspandit, in ciuda faptului ca „Oastea Domnului” era interzisa de autoritati. In ultimii ani ai vietii a avut o intensa activitate misionara, a organizat sarbatori literare si a atras numerosi tineri spre „Oastea Domnului” si valorile crestine promovate de aceasta miscare. Ultimii ani ai vietii i-a petrecut la Hunedoara, unde a trait auster, dar cu o mare putere de munca, de creatie a unor poezii religioase ce au atras aprecierea a sute de credinciosi.
Manifestarea dedicata implinirii a 100 de ani de la nasterea lui Traian Dorz va beneficia de prezenta unor personalitati ecleziastice si culturale ce vor sustine urmatorul program:
Ioan Sebastian Bara: Cuvant de deschidere;
Costel Busuioc: „Voi trai in orice cantec” (recital);
Parintele Arhimandrit Andrei Coroianu: „Marturisire crestina in opera lui Traian Dorz” (comunicare);
Nuti Dragomir: „Si gandurile-s toate un singur vers divin” (moment poetic);
Conf. Univ. Dr. Maricel D. Popa: „Florile binelui sau consideratii privind puterea si valoarea monumentelor de cuvinte inaltate invataturii crestine de Traian Dorz prin opera sa” (comunicare);
Alisa Toma: „Nu-i cantare sa cuprinda harul acestei sarbatori” (recital);
Ille Ionatan: „Traian Dorz: creatie si jertfa” (comunicare);
„Traian Dorz”: minidocumentar;
Nelu Beg, editor: „Traian Dorz – opera de geniu, viata de martir” (comunicare).
Pe toata durata manifestarii va fi organizat un stand de carte cu vanzare al Editurii Traian Dorz din Simeria.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole