Icoanele furate s-au întors în biserici

Șaizeci de icoane pe lemn şi sticlă, sustrase din opt biserici ortodoxe din Hunedoara, Vâlcea şi Mureş au fost restituite astăzi preoţilor reprezentanţi ai bisericilor prejudiciate. Furturile acestor icoane, susceptibile de a face parte din patrimonial cultural naţional, au avut loc în perioada august-septembrie 2011. Acestea au fost descoperite în urma unor percheziţii domiciliare care au fost făcute săptămâna trecută pe raza judeţelor Bucureşti, Mureş şi Sibiu.

Furturile au fost efectuate de către membrii unei grupări infracţionale, care a valorificat o parte din icoanele sustrase la colecţionari din ţară şi din străinătate. Nouăsprezece dintre cele 60 de icoane recuperate se aflau la colecţionari din Ungaria şi Germania, iar 47 erau în posesia a cinci suspecţi din judeţul Sibiu. Trei persoane din judeţul Sibiu suspectate  de a fi implicate sub diferite forme la furtul şi traficarea icoanelor au fost reţinute. Faţă de două persoane instanţa a dispus arestarea preventivă,  iar pentru a treia s-a luat  măsura interdicţiei de a părăsi localitatea de domiciliu. Toate cele opt cauze au fost preluate şi conexate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, unde se vor continua cercetările pentru identificare întregii reţele infracţionale şi recuperarea totală a prejudiciului.

În perioada imediat următoare specialiştii urmează să facă un inventar prin toate lăcaşurile de cult din judeţ, pentru a identifica obiectele de patrimoniu.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole