Monumentul închinat lui Acațiu Barcsay, dezvelit în centrul vechi

Kelemen Hunor, ministrul Culturii a fost prezent sambata, la Deva, pentru a participa la dezvelirea bustului lui Acaţiu Barcsay, personalitate diplomatică şi comite suprem al judeţului Hunedoara, în secolul al XVII-lea, numit, în 1658, de Înalta Poartă, principe al Transilvaniei. La evenimentul care a avut loc în faţa sediului Prefecturii Hunedoara au participat, pe lângă minstrul culturii şi europarlamentarul Iuliu Winkler, prefectul judeţului Attila Deszi dar şi alte persoanlităţi din viaţa politică şi culturală a judeţului Hunedoara.

Acaţiu Barcsay a fost principe al Transilvaniei între 1658-1660. Familia sa provenea din Ţara Haţegului. Acaţiu Barcsay a avut o interesantă carieră diplomatică la Istanbul, în Muntenia şi în Moldova, fiind numit pentru meritele sale ban al Lugojului şi Caransebeşului, iar mai târziu, comite suprem al Hunedoarei.

Tot sâmbătă, la Deva, s-a desfăşurat şi sărbătoarea „Ziua szorvany’’, organizată de UDMR pentru comunităţile maghiare a căror pondere demografică în anumite localităţi este mai mică de 10 la sută din totalul populaţiei. Sărbătoarea a fost decisă la cel de-al X-lea Congres al UDMR, marcarea „Zilei szorvany’’ fiind stabilită pentru 15 noiembrie, ziua de naştere a principelui Transilvaniei Bethlen Gabor.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole