Nicolae Stanciu-Gorun și Victor Niță, cetățeni de onoare ai municipiului Hunedoara

Astăzi, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local al municipiului Hunedoara, le-a fost conferit titlul de cetățean de onoare jurnaliștilor Nicolae Stanciu-Gorun și Victor Niță.

Proiectul de hotărâre a fost inițiat de consilierul local Ion Badin.

Acordarea titlului de “CETĂȚEAN DE ONOARE” al municipiului Hunedoara domnului Nicolae Stanciu-Gorun reprezintă o recunoaștere a întregii sale activități de jurnalist sportiv, dedicate susținerii și promovării sportului.

Acordarea titlului de “CETĂȚEAN DE ONOARE” al municipiului Hunedoara domnului Victor Niță reprezintă o recunoaștere a întregii sale activități desfășurate în media.

NICOLAE STANCIU-GORUN

Nicolae Stanciu-Gorun s-a născut la Sebeș (Alba), în 3 decembrie 1940. Aici a absolvit și liceul, Școala medie mixtă, în terminologia vremii, în 1959, fiind prima promoție cu 11 clase. Este absolvent al ”Școlii Tehnice de Muncitori cu Înaltă Calificare”, din cadrul Grupului școlar de chimie din Făgăraș, în 1961. După absolvire, a lucrat la fabrica ”Chimica” Orăștie, ca mecanic de întreținere, la secția Tanin, iar mai apoi, la mase plastice. Întâlnirea cu cea care avea să îi devină soție l-a trimis student la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj–Napoca, la Facultatea de Istorie-Filosofie, apoi la Drept, doi ani și din nou la Istorie-Filosofie, pe care le va absolvi.

Ajunge la Deva în 1966, unde din întâmplare, devine corector la ziarul local, “Drumul Socialismului”, când și debutează, pe 10 octombrie, cu pamfletul, ”Ploaia și taxiul”. A fost pe rând, reporter, redactor, redactor principal (categoria de calificare cea mai râvnită, care se dobândea regulamentar după 9 ani de vechime și, în mod excepțional, cu derogări înainte de termen).

Consacrat ca ziarist sportiv, a fost beneficiarul șansei de a scrie într-un domeniu în plină expansiune în județul nostru; marile cluburi și numeroasele asociații sportive oferind cu generozitate ”materie primă” cronicarului. A fost implicat direct în aducerea Nadiei Comăneci la Deva, în 27 martie 1977, la inaugurarea Sălii Sporturilor, și mai apoi, la mutarea lotului național de gimnastică feminină și înființarea la Deva a Centrului Olimpic.

Ziaristul, care a debutat cu cronici de la meciurile echipei Jiul Petroșani, s-a consacrat și a atins apogeul profesional împreună și crescând deodată cu Corvinul Hunedoara. A fost atașat de club, de echipă, de jucători, de Mircea Lucescu, de regretatul Mișa Klein, căruia i-a și dedicat o carte, ”Cronici sentimentale – KLEIN – căpitanul lui Lucescu”, care a văzut lumina tiparului în 2014 și a fost lansată la Hunedoara în 2015.

VICTOR NIȚĂ

Victor Niță s-a născut în comuna Grivița (Vaslui), în 6 noiembrie 1941. A venit la Hunedoara, cu familia, în primăvara anului 1947, după catastrofala secetă din Moldova. În orașul de pe Cerna a urmat școala elementară și tot aici a absolvit liceul teoretic nr.1. A urmat cursurile Universității din București, absolvind în 1968, Facultatea de limbă și literatură română.

După absolvirea facultății, s-a reîntors la Hunedoara, fiind angajat ca ”metodist” la Casa de Cultură. În perioada 1971-1974 a fost numit profesor suplinitor la Școala Generală nr. 10, iar mai apoi la Școala din comuna Toplița. În același an, 1974, pleacă la București, unde este angajat redactor la revista ”FLACĂRA”, condusă de binecunoscutul poet Adrian Păunescu. Este perioada de consacrare în presa scrisă a ziaristului Victor Niță, care avea să scrie adeseori despre Hunedoara, dar și despre echipa de fotbal, Corvinul. Din 1988 trece la cotidianul central, “Sportul”, unde va lucra alături de ”corifeii” jurnalismului sportiv, Ioan Chirilă și Eftimie Ionescu.

După Revoluția din Decembrie ‘89, devine redactor la săptămânalul “Expres”, condus de Cornel Nistorescu și semnează și în “Expresul” de Deva. Între anii 1993-2002 este redactor la mai multe publicații importante, iar în anul 2003 se pensionează. Nu a putut sta însă departe de marea lui pasiune, cea a scrisului, actualmente fiind redactor la Cotidianul.ro.

Sub semnătura lui Victor Niță au apărut de-a lungul carierei și două cărți, prima, “Turnul din Neboisa” (volum de versuri), lansată în 1984, a doua, tot un volum de versuri și desene pentru copii, “De ar fi toată viața vară”, care a văzut lumina tiparului în 2000, desenele aparținând soției jurnalistului, Lucia Martin-Niță.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole