Primăria Deva susține învățământul dual în școli

Școlile din municipiul Deva se adaptează la economia de piață. Liceul Tehnologic ,,Grigore Moisil” Deva a fost gazda unei întâlniri informale între liceele cu profil tehnologic din municipiul nostru, agenți economici din diferite domenii, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara și ai Primăriei Municipiului Deva, pe tema învățământului dual și profesional.

Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional, dar cu anumite caracteristici specifice. Acesta se adresează absolvenților claselor a VIII-a, dar dacă elevul a abandonat școala în trecut și nu depășește vârsta de 26 de ani, poate opta pentru învățământul dual pentru a se califica într-o meserie.

Această formă de învățământ oferă agenților economici oportunitatea de a solicita calificarea elevilor în meseriile de care au nevoie. Oamenii de afaceri cred că învățământul dual de 3 ani este ca și cum ai avea un angajat de probă în această perioadă, căruia îi poți testa aptitudinile în meseria pe care a ales-o (elevii efectuează orele de practică la agenții economici). Învățământul dual este flexibil și încurajează parteneriatele între operatorii economici, unitatea de învățământ, unitatea administrativ-teritorială (UAT) pe raza căreia se află școala respectivă și elev (prin părinte sau reprezentantul legal).

Elevii care optează pentru calificarea într-o meserie primesc de la stat o bursă profesională de 200 de lei, iar în funcție de performanțe sau alte criterii stabilite de operatorii economici care solicită calificarea acestora și alte forme de sprijin de la firmele respective. În cazul elevilor care au domiciliul în altă localitate decât cea în care vin la școală, în funcție de contractul de parteneriat încheiat, ei pot beneficia gratuit de cazare în internat, masă la cantină și transport.
Primăria Municipiului Deva acordă deja tuturor elevilor de la școlile din oraș, transport gratuit cu autobuzele societății de transport public local, lucru care a fost apreciat de reprezentanții ISJ Hunedoara, prezenți la întâlnire.

Pe raza municipiului Deva există patru licee cu profil tehnic: Liceul Tehnologic ,,Grigore Moisil”, Colegiul Tehnic ..Transilvania”, Colegiul Tehnic Energetic ,,Dragomir Hurmuzescu” și Liceul Teoretic ,,Teglas Gabor” care se pretează la înființarea claselor pentru învățământul dual (număr maxim de 30 de elevi și 3 calificări diferite). Domeniile cele mai căutate pentru care firmele din Deva au cerut calificare până acum au fost: mecanică, electromecanică, electronică și automatizări, turism și alimentație și fabricarea produselor din lemn.

Până la data de 23 noiembrie 2018, firmele din Deva trebuie să transmită la Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic solicitarea și numărul de locuri pentru meseriile în care doresc să fie calificați elevii. Apoi urmează restul procedurilor legale, aprobarea de către Ministerul Educației Naționale a claselor de învățământ dual și încheierea contractelor de parteneriat.

În perioada imediat următoare, școlile își propun derularea unei campanii de promovare a acestei forme de învățământ care să includă și vizite la firmele din oraș.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole