Pentru cei mai multi dintre noi, situatia cainilor comunitari este controversată. Toți ne dorim o soluție, dar o soluție unitară nu este suficientă, trebuie luate mai multe măsuri concomintent pentru rezolvarea acestei probleme.
Municipiul Hunedoara se află în topul orașelor din țară care au ales eutanasierea ca soluție. Astfel 93% din persoanele care au răspuns la sondajul difuzat pe site-ul primăriei doresc eutanasierea maidanezilor.
Se vehiculează cifre ale populaței de maidanezi ce ating circa 4000 de exemplare la nivelul orașului, dar adăpostul public are o capacitate de primire de maxim 120 de exemplare. Depozitarea acestor animale în adăpostul, este imposibilă.
Poate, pentru mulți hunedoreni, ca și pentru mine, a fost o surpriză, și un motiv de rușine să descopăr că de mai bine de un an funcționa un adăpost pentru câini la periferia orașului nostru, de care nu eram câtuși de putin conștientă. Primul meu contact cu un adapost public a fost socant, am rămas cu un gust amar, incapabilă fiind să-mi scot din minte imaginile cu acei câini și starea la care au fost reduși.
Trecutul dovedește cât este de inutil să așteptăm ca autoritățile să-și facă datoria, și atunci ca simpli cetățeni trebuie să ne asumăm viitorul prin alegerile care le facem azi. Există o serie de măsuri ce se pot lua, la nivel de individ:
• Sterilizează-ți animalul de companie, miturile legate de nevoia de împerechere pentru o viață sănătoasă pot fi demontatede orice medic veterinar.
• Vrei un câine? Adoptă un comunitar, sunt câini extrem de inteligenți, care îți vor dărui la fel de mult ca orice alt câine de rasă;
• Vrei să adopți dar nu îți permite spațiul? Adoptă la distanță, alege un caine al unei asociații care îl va proteja, și pe toată durata vieții îi poți asigura hrana și adăpostul;
• Vrei să nu mai fie căini pe străzi? Ajută cu materiale de construcție, cu bani, cu mână de lucru adăposturile private din județ care acceptă acest lucru.
• Soluțiile sunt și mai vizibile odată ce ne implicăm și căutăm soluția comunitară.

În data de 12 octombrie un grup de voluntari din Hunedoara și Deva adunați sub titulatura ”Dragoste necondiționată”au demarat o acțiune intitulată ”Ridicăm țarcuri la Adăpostul de la Sântuhalm”, scopul acestei acțiuni a fost de a crea noi locuri pentru adăpostirea a cât mai mulți câini comunitari, și crearea de condiții mai bune pentru cei peste 500 de câini aflați deja în adăpost, s-a început cu ecologizarea și defrisare, in continuare grupul face un apel către noi cetățenii pentru a susține această cauză.
Puteti face acest lucru prin donații de materiale de construcție, bani, mâncare pentru câini, haine vechi pentru interiorul cuștilor și vase pentru a le servi apa și hrană.
Cei care doresc sa ajute in orice fel, sunt așteptați în fiecare sâmbătă între orele 10-16 la Adapostul asociației Salvați-l pe Lăbuș de la Sântuhalm.
Această acțiune se află în desfășurare în acest moment, sunt necesare tone de ciment, nisip și pietriș, plase de sărmă pentru țarcuri, o betonieră, voluntari pentru curațenie și câți mai mulți oameni care să adopte puii abandonați la poarta adăpostului.

Câinii comunitari nu mai sunt o știre de senzație, sunt un simptom al unei societăți bolnave. Bolnavă de ignoranță, egoism și suficiență.
Fiecare individ poate contribui la rezolvarea acestei probleme. Este nevoie doar de un dram de implicare. Există soluții mari la care se poate ajunge prin pași mici.

Gabriela Rădoi

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole