Consumul de alcool de către tinerii sub 18 ani, devine un risc major asumat, pentru că este încurajat de anturaj şi perceput, ca o modalitate prin care ei se consideră adulţi. Acest fapt este foarte periculos, de altfel, pentru că sub influenţa băuturilor alcoolice pot fi comise în mod spontan infracţiuni grave, cu violenţă, pentru care răspund penal, lucru de care, mulţi dintre minori nu sunt conştienţi.
Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor constituie o prioritate atât a reprezentanţilor instituţiilor publice locale cât şi a reprezentanţilor societăţii civile. În această sferă de preocupări se încadrează şi problema prevenirii consumului de alcool de către tineri sub 18 ani şi, mai ales a efectelor asociate acestuia.
În acest context, Fundaţia „Conexiuni” Deva în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara, prin Compartimentul Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, va realiza în perioada noiembrie – decembrie 2012, în municipiul Deva, proiectul „A.C.T.A. Acţionează!Crede în Tinereţea tA.”, cofinanţat de către Municipiul Deva.
Acest proiect îşi propune să atragă atenţia minorilor asupra riscurilor asociate consumului de alcool, atât din punct de vedere legal, cât şi al dezvoltării fiziologice şi psihice. Grupul – ţintă ales îl constituie pe de o parte, segmentul minorilor (14 – 17 ani), obişnuiţi să consume alcool, dar şi administratorii/barmanii unităţilor de alimentaţie publică din municipiul Deva.
Astfel, poliţiştii hunedoreni împreună cu reprezentanţii ONG-ului vor organiza un Atelier de lucru cu tema „Crezi că ştii totul despre consumul de alcool?” la care vor invita 16 tineri din reţeaua de voluntariat a I.P.J. Hunedoara să dezbată subiectul şi să conceapă materiale de suport cu conţinut informativ – preventiv despre efectele şi riscurile asumate de minorii care decid să consume alcool în locuri publice şi localuri de alimentaţie publică. Materiale (suporturi de pahare, pliante, etc.), vor fi ulterior distribuite unităţilor de alimentaţie publică din municipiul Deva care doresc să susţină demersul preventiv.
Totodată, elevii implicaţi în proiect vor implementa şi în liceele lor, pe parcursul lunii noiembrie, o campanie de prevenire cu titlul „Efectele consumului de alcool în rândul tinerilor sub 18 ani”.
La finalul proiectului, elevii voluntari vor aplica chestionare tinerilor clienţi ai unităţilor de alimentaţie publică care au ales să susţină proiectul, prin expunerea în spaţiul de servire a materialelor de suport cu conţinut preventiv – informativ, cu scopul evaluării impactul proiectului în comunitate şi capacitatea acestuia de conştientizare a grupului ţintă.
„În majoritatea activităţilor din proiect, implicăm foarte mult tinerii voluntari, elevi din liceele devene, în primul rând pentru a le deschide şi lor ochii pe această temă şi a-i familiariza cu gravitatea consecinţelor la care se expun, dar şi pentru a găsi cea mai bună formă de transmitere a mesajului preventiv, adecvată vârstei adolescenţei, vârstă la care tinerii sunt tentaţi să refuze tot ce vine din partea adulţilor şi a autorităţilor mai ales.” a declarat Doru Pavel CARA, director executiv al Fundaţiei „Conexiuni” Deva, responsabilul de proiect.
„Consumul de alcool de către tinerii sub 18 ani, devine un risc major asumat, pentru că este încurajat de anturaj şi perceput, ca o modalitate prin care ei se consideră adulţi. Acest fapt este foarte periculos, de altfel, pentru că sub influenţa băuturilor alcoolice pot fi comise în mod spontan infracţiuni grave, cu violenţă, pentru care răspund penal, lucru de care, mulţi dintre minori nu sunt conştienţi.” – consideră inspector principal Fieraru Andrea, sociolog IPJ Hunedoara.