Caravana Filmelor TIFF 2013 ajunge și în Deva (9-11 septembrie)

Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), organizatorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), continuă proiectul de succes Caravana Filmelor TIFF/ Operation Kino. Organizată împreună cu Festivalurile de Film de la Sofia, Sarajevo, Istanbul, Odessa și Reelport, unul dintre principalii actori de pe piaţa digitală de film din Europa, Caravana TIFF își propune să aducă în atenția publicului filme de succes din țările UE si non-UE.

Cea de-a patra ediție a Caravanei Filmelor TIFF are loc în 13 orașe din România. Caravana şi-a început traseul din Buzău traversând oraşele Timișoara, Oradea, Bistrița, Cluj-Napoca, Fălticeni, Iaşi, Focşani, Bacău, Braşov şi Roman, continuându-și drumul către Deva.
Cu sprijinul Primăriei Municipiului Deva, timp de trei zile, în perioada 9 – 11 septembrie, în Piaţa Unirii, de la ora 21.00, cinefilii vor avea ocazia să vadă trei dintre filmele de succes prezentate la TIFF 2013.
• Luni, 9 septembrie – Lifelong / Pe viață (2012, dramă), regia: Asli Özge. Ela este o artistă respectată, iar Can un arhitect de succes. Locuiesc într-o casă frumoasă proiectată de Can, într-unul din cele mai selecte cartiere ale Istanbulului. Deşi pasiunea a dispărut dintre ei, respectul reciproc şi admiraţia le ţin relaţia la suprafaţă. Asta până când Ela surprinde o conversaţie telefonică a lui Can.
• Marti, 10 septembrie – Despre Oameni si Melci (2012, comedie), regia Tudor Giurgiu, filmul a fost pemiat la Festivalul de Film din Varsovia, Festivalul Internațional de Film de la Valladolid, premiat cu Trofeul Palic Tower la Festivalul Internaţional de Film Palic din Serbia şi este deţinătorul titlului de Cel mai vizionat film românesc al anului 2012.
Câmpulung Muscel, anul 1992, fabrica de maşini ARO a dat faliment şi urmează să fie privatizată într-o săptămână. Va fi cumpărată de o companie franceză care intenţionează să o transforme într-o crescătorie de melci. Dintre cei 3.000 de muncitori pe care fabrica îi are în prezent, doar 300 îşi vor păstra locul de muncă. George Petrescu, liderul de sindicat (soţul Anei, tatăl lui Viorel) trăieşte cu o sumă modică lunară, la fel ca toţi ceilalţi muncitori din oraş. Neputând să doarmă, într-o noapte, vede o reclamă la televizor despre o bancă de spermă care plăteşte 50 dolari pentru fiecare donaţie. Aşa îi vine ideea nebunească de a salva fabrica şi locurile de muncă ale colegilor săi. Dacă 1.000 dintre muncitori îşi vând sperma timp de o săptămână, ar putea strânge suficienţi bani pentru a salva fabrica de la faliment. Aşa, ar putea să dea din nou drumul la producţie şi toată lumea ar avea din nou de lucru.

• Miercuri, 11 septembrie- Hasta la vista (2011, comedie-dramă) in regia lui Geoffrey Enthoven. Trei tipi de 20 şi ceva de ani iubesc vinul şi femeile, dar sunt încă virgini. Aflaţi în Spania, se prefac mari amatori ai unui tur al podgoriilor din zonă, dar speranţa lor este că vor avea parte de prima experienţă sexuală. Nimic nu-i va opri. Nici măcar handicapurile lor: unul e orb, celălalt e în scaunul cu rotile, iar al treilea este complet paralizat.

Pentru prima dată în România, prin intermediul Caravanei TIFF şi a Fundaţiei Cartea Călătoare, nevăzătorii vor avea şansa de a urmări filme romanesti în are liber. La Deva, persoanele cu deficienta de vedere vor avea parte de proiecția filmului Despre Oameni si Melci (r. Tudor Giurgiu), in condiţii similare de accesibilitate cu orice altă persoană din societate. Pelicula a fost adaptată special pentru persoanele cu deficienţe de vedere, prin inserarea unor descrieri audio referitoare la decoruri, costume, mimică, şi alte elemente vizuale ale filmului.

Intrarea la proiecțiile de filme este liberă.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole