Judeţul Hunedoara, în topul regional al numărului de proiecte finanţabile
Iniţiativa Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Vest a reprezentat prima sesiune informală de care au beneficiat instituţiile şi companiile hunedorene interesate să acceseze fonduri europeane în cadrul noului exerciţiu bugetar 2014-2015 (POR 2014-2015).
Desfăşurat în Sala Mare de Şedinţe, seminarul „Caravana Regională a Fondurilor Europene 2014-2015” a fost inaugurat, în calitate de gazdă, de şeful administraţiei publice judeţene, Dorin Oliviu Gligor, care în discursul său a arătat cât de importantă este o astfel de instruire pentru instituţiile locale interesate să acceseze fonduri europene în perioada următoare. „Sunt convins că majoritatea unităţilor administrative din judeţ au un reprezentant la acest seminar. ADR Vest este unul din partenerii noştri cei mai importanţi, iar Consiliul Judeţean Hunedoara este pregătit să atragă fonduri pe mai multe proiecte, fie că vorbim de modernizarea drumului judeţean Ilia-Geoagiu, paralel cu autostrada A1, a drumului Sântuhalm-Hunedoara-Călan, sau a celui urcă în Munţii Orăştiei. Şi fiindcă am ajuns aici, putem adăuga şi atragerea de fonduri pentru reabilitarea ansamblul de aşezări şi fortificaţii dacice de acolo. Avem însă, la fel ca toate administraţiile locale din judeţ şi din ţară, problema cofinanţării pe care noua filozofie a bugetului minimal al Guvernului, o face insolvabilă. Guvernul trebuie să revină şi să dea altă soluţie în distribuirea bugetelor astfel încât primăriile şi consiliile judeţene să poată susţine cofinanţările la aceste proiecte, pentru că altfel dezvoltarea locală va fi compromisă”, a arătat Dorin Oliviu Gligor, vicepreşedintele CJ Hunedoara.
Europa 2020, altă abordare
„Exerciţiul bugetar 2014-2020 are o altă abordare faţă de cel trecut”, a arătat Sorin Maxim, director general ADR Vest – Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional. Ca schimbări importante, printre altele, Sorin Maxim a nominalizat accentul pe care UE îl pune în viitorii şase ani pe dezvoltare şi creştere economică şi a calităţii vieţii. Contribuţia fiecărei ţări la acest deziderat va fi cuantificată în actualul exerciţiu financiar al UE, iar ţările care îşi vor îndeplini targetul vor beneficia de o supraalocare de fonduri de 6 la sută. O altă schimbare de abordare sunt termenele limită de implementare a proiectelor. Conceptul „N+3” prevede faptul că de la începutul implementării şi până la tăierea panglicii inaugurale nu se pot depăşi trei ani. În plus, dacă din anumite motive, ce nu ţin totalmente de beneficiar, implementarea unui proiect este blocată, acesta are interdicţie de a mai accesa fonduri europene timp de un an de zile. Dacă blocarea derulării proiectului este vina exclusivă a beneficiarului, termenul de restricţie la accesarea de fonduri se măreşte la doi ani.
Bugete orientative penru regiunea VEST
Pe Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, alocarea financiară orientativă pentru Regiunea Vest, din care face parte şi judeţul Hunedoara, este de 719, 62 de milioane de euro. Faţă de alocarea pe POR 2007-2013 (417, 92 milioane euro) se constată a creştere a alocării financiare cu 300 de milioane de lei, reprezentând o augmentare de aproximativ 72 la sută.
Judeţul Hunedoara, cele mai multe proiecte finanţabile din regiunea Vest
Potrivit statisticilor furnizate de ADR Vest, judeţul Hunedoara se plasează pe primul loc în regiune privitor la numărul de proiecte eligibile la finanţare în POR 2014-2020. Astfel cu 117 proiecte (valoare 433,35 milioane euro), judeţul Hunedoara conduce în topul proiectelor finanţabile, urmat de judeţul Timiş cu 78 de proiecte. Judeţul Hunedoara conduce şi la numărul de proiecte propuse pentru protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural – 9 proiecte (valoare 52,64 milioane de euro). Pe axa de finanţare „Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională şi locală” , Hunedoara are depuse două proiecte în valoare de aproape 35 de milioane de euro, în timp ce pe axa de finanţare „Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului” judeţul Hunedoara are depuse 12 proiecte (locul II în Regiune) în valoare de 79, 8 milioane de euro.
Când se pot depune proiecte pe POR 2014-2020
Potrivit informaţiilor existente la această oră, stadiul negocierilor este finalizat, în data de 05.05.2015 fiind lansat în dezbatere publică ghidul general de finanţare. Se estimează că el va fi aprobat în luna iunie 2015, iar primele proiecte vor putea fi depuse din luna septembrie 2015. Proiectele vor putea fi depuse semestrial sau în sesiuni anuale.
Care sunt axele de finanţare?
Experţi ai ADR Vest au prezentat celor prezenţi la Caravană care sunt axele de finanţare pe care se vor putea întocmi proiecte în următorii cinci ani. Sorin Maxim a precizat că toate informaţiile prezentate la seminar vor putea fi consultate pe siteul ADR Vest (http://www.adrvest.ro/) începând cu data de 21 mai a.c.