Centenar Alexandru Mitru, la Biblioteca din Deva

Biblioteca Judeteana „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizeaza in ziua de 6 noiembrie 2014, ora 13.30, in Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Dragan Muntean” din Deva, o activitate cultural-educativa intitulata Centenar Alexandru Mitru. Activitatea este dedicata cu precadere elevilor din clasele V-VI de la gimnaziile din Deva.
Am considerat oportun sa consacram o activitate speciala scriitorului Alexandru Mitru, intrucat el a fost si continua sa fie autorul roman de literatura pentru copii cel mai indragit. Cartile lui se bucura de acelasi succes PRECUM operele lui Jules Verne, Karl May, Alexandre Dumas-tatal etc. Alexandru Mitru este scriitorul ale carui carti au fost citite cu pasiune de generatii intregi de copii si adolescenti. S-a nascut la Craiova, la 6 noiembrie 1914, a facut studiile medii la Liceul „Fratii Buzesti”, a urmat apoi facultatile de stiinte (1935), litere si filosofie (1940) ale Universitatii din Bucuresti. A fost profesor la Liceul „Gheorghe Lazar” din Bucuresti, unde a condus Cenaclul literar „Luceafarul”. Preocuparile literare si le-a valorificat prin colaborarea la principalele reviste literare ale vremii („Ramuri”, „Universul literar”, „Lumea copiilor”, „Flacara”, „Gazeta literara”) si prin publicarea unui numar mare de carti pentru copii si tineret. A debutat in anul 1932, cu nuvela „Papusa”. Este autorul unor binecunoscute volume de basme: „Copiii muntelui de aur” (1954), „In tara legendelor” (1956), „Basmele marii” (1957), „Palatul de argint” (1957). Mitologia greco-romana a fost una dintre marile sale pasiuni si a facut-o accesibila celor tineri in volumele „Ispravile viteazului Heracle” (1959) si „Legendele Olimpului” (1960-1962), aceasta din urma fiind una dintre cele mai indragite carti ale sale. La fel de celebre sunt si cele doua volume intitulate „Din marile legende ale lumii” (1963-1965), carti scrise intr-un stil placut, atractiv, care i-au familiarizat pe tinerii cititori cu marii eroi ai legendelor universale: Cneazul Igor, Roland, Cidul Campeador, Tristan si Isolda, eroi care, in orice colt al lumii ar fi fost, – Rusia, Franta medievala, Spania, Germania – dau dovada de aceleasi trasaturi etern umane si isi manifesta curajul in acelasi fel.
Alexandru Mitru a scris si povestiri pentru copii si tineret: „Papusa” (1932), „Albumul de geografie” (1951), „Flori pentru Mihaela” (1964), „Sageata capitanului Ion” (1967), „Vulturii de foc” (1970), „Domnul din Vladimiri” (1971), „Joc” (1977), „Dansez cu tine” (1981). Istoria nationala si legendele romanesti au fost si ele sursa de inspiratie pentru numeroase carti semnate Alexandru Mitru: „Copiii muntelui de aur” (1954), „In tara legendelor” (1956), „Palatul de argint” (1957), „Basmele marii” (1957), „Sageata capitanului Ion” (1967), „Vulturii de foc” (1970).
Alexandru Mitru a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor in 1967 si Premiul „Ion Creanga” al Academiei Romane pe anul 1968.
In 1976 i s-a conferit placheta „Premiul European pentru intreaga opera si merite deosebite in literatura pentru copii si tineret”.
Viata si opera lui Alexandru Mitru vor fi amplu prezentate, iar la final vor fi adresate intrebari, raspunsurile corecte fiind recompensate cu premii in carti si diplome oferite de Biblioteca Judeteana.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole