CJ Hunedoara a sărbătorit Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România

CJ Hunedoara a sărbătorit Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România

Județul Hunedoara este singurul din țară care are trei situri recunoscute UNESCO. Cu prilejul Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO din România, Consiliul Județean Hunedoara a organizat un eveniment festiv la care au luat parte instituțiile implicate în coordonarea și promovarea celor trei situri: cetățile dacice din Munții Orăștiei, Geoparcul Țara Hațegului și Rezervația Biosferei Retezat. Specialiștii le-au vorbit celor prezenți despre importanța ariilor incluse în patrimoniul UNESCO, despre realizări, dar și despre problemele cu care se confruntă în administrarea siturilor UNESCO.

Ședința festivă a fost condusă de vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Sorin Vasilescu, iar printre vorbitori s-au numărat: Vladimir Brilinsky – administratorul sitului Sarmizegetusa Regia, prof. dr. Ovidiu Ghitta – decanul Facultății de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, prof. dr. Gelu Florea – coordonatorul șantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia, prof. univ. Alexandru Andrășanu de la Universitatea București – manager al Geoparcului Țara Hațegului, Zoran Acimov – directorul Parcului Național Retezat, Fabius Kiszely – prefectul Județului Hunedoara. Printre invitații de marcă ai evenimentului s-a numărat și Caroline Fernolend, managerul Fundației Mihai Eminescu Trust de la Viscri, care a vorbit despre păstrarea identității, a valorilor și moștenirii culturale, despre importanța pe care o au turismul și tradițiile locale în dezvoltarea comunității.

Invitat special al evenimentului a fost taragotistul Pera Bulz din comuna Vața de Jos, care deține titlul de tezaur uman viu din patrimoniul UNESCO.

Recomandari

Alte Articole