Cuibul Democrației din Deva, prima agoră comunitară creată de voluntari

Cuibul Democrației din Deva, prima agoră comunitară creată de voluntari

In data de 10 iulie 2015, Biblioteca Judeteana “Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, Fundatia Progress si grupul de voluntari format in cadrul proiectului “Al Treilea Spatiu al Cetateniei Active” organizeaza o serie de evenimente (conferinta de presa, Promenada cetatenilor activi, Serviciul de Cetatenie Activa) pentru a marca deschiderea Cuibului Democratiei din Deva, o “agora comunitara” amenajata de catre voluntari in incinta Deva Mall, etajul doi, in fata Filialei Nr. 5 – “Coltul Chinezesc”. La evenimente sunt invitati sa participe reprezentanti ai mass-mediei, ONG-uri, institutii publice, precum si orice persoana interesata sa devina cetatean activ. Cuibul Democratiei din Deva se inscrie intr-o retea de alte 4 cuiburi ce vor fi lansate pana la mijlocul lunii iulie in bibliotecile publice din Targu-Jiu, Cluj-Napoca, Brasov si Suceava, in cadrul proiectului “Al Treilea Spatiu al Cetateniei Active” finantat prin Granturile SEE 2009-2014, programul Fond ONG Romania. Inspirate de “cuibul lecturii” creat de Mark Reigelman si folosind materiale in valoare de 1.600 EUR, cuiburile democratiei din Romania sunt medii, ambiente sau chiar instalatii amenajate de catre voluntari pentru membrii comunitatii largi, pentru a incuraja si sustine practicarea valorilor democratiei: dialog, schimb de idei, participare activa. Cuibul Democratiei din Deva se remarca atat prin amplasarea neasteptata (intr-un mall), cat si prin designul si elementele decorative neconventionale.
Pe langa sustinerea conferintei de presa (10 iulie 2015, ora 12:00, in incinta cuibului), grupul de voluntari va organiza alte doua activitati inedite pentru a atrage atentia asupra spatiului nou-creat: Promenada cetatenilor activi (cu incepere de la ora 12:50) si asigurarea Serviciului de cetatenie activa (saptamanal, in fiecare miercuri si vineri, in Cuibul Democratiei din incinta Deva Mall, etajul doi, in fata Filialei Nr. 5 – “Coltul Chinezesc”). In cadrul Promenadei cetatenilor activi, voluntarii vor iesi din Cuib in mijlocul comunitatii, insotiti de reprezentanti ai mass-mediei, pentru a distribui materiale de promovare a proiectului si pentru a invita cetatenii sa descopere spatiul amenajat pentru ei. Inainte de a iesi in public, voluntarii vor demonta un ou urias (din papier-maché) in bucatele mai mici, purtatoare de mesaje pro-cetatenie activa, spre a le oferi trecatorilor. Prin acest gest simbolic, voluntarii doresc sa marcheze aparitia unui nou tip de cetatean, cel care iese din cercul de confort al nepasarii si devine activ prin participare la viata comunitatii.
Sub titlul desfasurarii Serviciului de Cetatenie Activa, voluntarii se vor intoarce in cuib saptamanal, in fiecare miercuri, intre 18:00-20:00, si vineri, intre 15:00-17:00, pentru a primi vizita cetatenilor din Deva interesati de proiect. In plus, in cuib si in afara acestuia, vor fi amplasate cutii pentru sugestii in care voluntarii vor colecta informatii despre temele de interes ale cetatenilor din Deva. Astfel, cuibul isi va indeplini functia de facilitare a intalnirii si dialogului dintre cetateni, precum si de “termometru” al opiniei si intereselor cetatenilor privind viata in propria comunitate. “Prin amenajarea Cuibului Democratiei din Deva, am creat un spatiu deschis oricarui cetatean, dialogului constructiv si schimbului de idei. Va asteptam in acest spatiu neconventional sa ne impartasiti solutiile voastre sau sa le gasim impreuna, pentru a le da viata si a ne dezvolta comunitatea”, afirma Elena Moraru, purtatorul de cuvant al grupului de voluntari.

Recomandari

Alte Articole