Deva: Manifestare cultural-educativă „Nicolae Iorga, 75 de ani de la moartea marelui savant”

Biblioteca Judeteana „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizeaza in ziua de 11 noiembrie 2015, ora 13.30, in Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Dragan Muntean” din Deva, o manifestare cultural-educativa menita sa evoce personalitatea marelui istoric, om politic si de cultura Nicolae Iorga, de la a carui asasinare, la 27 noiembrie 1940, s-au implinit 75 de ani.
A devenit o traditie ca Biblioteca Judeteana sa aduca in atentia publicului, in mod deosebit a tinerilor, teme de mare interes legate de personalitati sau evenimente care au marcat atat istoria si cultura romana, cat si pe cea universala. Nicolae Iorga, personalitate de anvergura enciclopedica a civilizatiei romane, este una dintre figurile cele mai marcante, care si-a pus amprenta pe intreaga istorie a primei jumatati a secolului XX.
Una dintre marile personalitati pe care le-a dat Moldova Romaniei, Nicolae Iorga s-a nascut la Botosani, in anul 1871. Dupa studii elementare si gimnaziale in orasul natal, este absolvent al Liceului National din Iasi (1888). A absolvit, apoi, Universitatea din capitala Moldovei intr-un singur an cu diploma in litere obtinuta cu calificativul magna cum laude. Continua studiile universitare la Paris, Berlin si Leipzig, obtinand doctoratul (1893) la numai 23 de ani. La aceeasi varsta, devine membru corespondent al Academiei Romane. In 1894, la 24 de ani, obtine prin concurs catedra de istorie la Universitatea din Bucuresti. Din 1911 este membru activ al Academiei Romane. Incepind din 1908 tine cursuri de vara la Valenii de Munte, judetul Prahova.
A desfasurat o impresionanta munca de istoric, fiind autorul a peste 1.000 de volume si peste 25.000 de articole din toate domeniile istoriei nationale sau universale, pe care le cunostea, gratie unei memorii iesite din comun, in cele mai mici detalii. Este autorul unor lucrari variate: monografii de orase, vietile unor domni, istoria marilor familii boieresti, istoria bisericii, a armatei, comertului, literaturii, tipariturilor, a calatorilor in strainatate, pamflete, note de drum etc. Un loc cu totul special il ocupa studiile lui despre istoria Bizantului si in special lucrarea de referinta „Byzance apres Byzance”, care i-a atras aprecierea marelui bizantinolog, prieten al sau, Charles Diehl. Dintre lucrarile sale de referinta pot fi amintite: Studii si documente cu privire la istoria romanilor, in 25 volume (1901-1913), Istoria imperiului otoman in 5 volume.
A avut si preocupari literare, a scris poezii, drame istorice (Invierea lui Stefan cel Mare, Tudor Vladimirescu, Doamna lui Eremia, Sfantul Francisc din Asisi si altele), precum si o istorie a literaturii romane, a scris un celebru volum autobiografic intitulat O viata de om, asa cum a fost si a evocat mari personalitati in volumul Oameni cari au fost.
A fost si un redutabil publicist, a condus revistele Samanatorul, Neamul romanesc, Revista istorica, Revue Historique du Sud-Est-Europeen, Floarea darurilor.
A desfasurat o importanta activitate politica: cofondator al Partidului Nationalist-Democrat, prim-ministru si ministru al Educatiei Nationale, membru al Parlamentului in mai multe legislaturi, unde s-a remarcat prin arta oratoriei si abordarea unor teme stringente de politica interna si externa.
Nicolae Iorga a avut anvergura unui veritabil savant renascentist. Trasatura dominanta a personalitatii sale a fost patriotismul neconditionat, un patriotism care nu a presupus niciodata xenofobie sau excluderea elementelor neromanesti. De aceea, a fost unul dintre cei mai redutabili adversari ai organizatiei Garda de Fier, atitudine pentru care a platit cu viata, fiind asasinat de legionari, la 27 noiembrie 1940, in padurea de la Strejnicu, de langa Ploiesti. Aceasta crima a zguduit intreaga lume civilizata, 47 de universitati si academii din intreaga lume arborand drapelul in berna in semn de pretuire fata de marele savant roman ucis miseleste.
Figura impresionanta a lui Nicolae Iorga va fi prezentata publicului din Sala „Liviu Oros” pe baza unui material bine documentat.
Cei prezenti in sala, in majoritate elevi de la colegiile si liceele devene, vor primi intrebari la finalul prezentarii, cele mai bune raspunsuri fiind recompensate cu premii constand in diplome si carti.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole