Elevii de la Liceul Tehnologic ,,Grigore Moisil” din Deva au marcat Centenarul Marii Uniri

În anul Centenarului Marii Uniri, elevii și cadrele didactice de la Liceul Tehnologic ,,Grigore Moisil” din Deva, cu susținerea Primăriei Municipiului Deva, au ales să marcheze acest moment important din istoria românilor și Ziua Națională a României, într-un mod inedit.

Peste 100 de elevi ai școlii au prezentat obiceiurile, tradițiile, personalitățile marcante, obiectivele turistice și produsele culinare din zonele României.

Copiii împreună cu profesorii lor au format patru echipe și au ales câte o zonă pe care să o prezinte. Transilvania, Banat-Crișana-Maramureș, Oltenia, Dobrogea-Muntenia-Moldova au fost zonele cărora copiii le-au spus povestea. Evenimentul să se desfășoare sub forma unui concurs cu premii.

Cei prezenți la eveniment au asistat la o prezentare Power Point a fiecărei zone, care a cuprins detalii geografice, rolul unei personalități locale în istoria românilor, tradiții și obiceiuri specifice. Costumul popular autentic (din toate zonele țării) a fost descris în amănunt de către elevi. Ei au pus în scenă și câte un moment artistic: colinde, hore, obiceiuri de nuntă și alte tradiții românești.

Fiecare provincie istorică din componența teritorială a României a avut un stand de prezentare cu obiecte vechi, fotografii, costume populare etc. Produsele culinare din fiecare zonă ( plăcinta cu dovleac, mămăliga cu slănină și ouă ochi, pârjoalele moldovenești, sărmăluțe în foi de viță etc.) au fost la loc de cinste și au putut fi gustate nu doar de juriu ci și de publicul prezent la eveniment.

Câștigătoare a concursului a fost zona Olteniei, urmată de Transilvania, Dobrogea-Muntenia-Moldova și Banat-Crișana-Maramureș,
Echipele de pe primele două locuri au fost premiate cu o execursie în Capitala Marii Uniri – Alba Iulia. Celelalte echipe au primit premii în obiecte.

Conducerea liceului au hotărât să acorde și premii speciale:
• Cel mai bun stand – Oltenia
• Cel mai bun produs culinar, la egalitate – Transilvania și Oltenia
• Cel mai bun prezentator al zonei (Dobrogea-Muntenia-Moldova )– elevul Gaspar Florin

 

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole