În data de 10.03.2016, în jurul orei 18:30, la sediul Poliţiei Municipiul Hunedoara s-a prezentat un bărbat în vârstă de 73 de ani, din municipiul Hunedoara, care a sesizat faptul că, la data de 09.03.2016, în jurul orei 16:15, în timp ce se deplasa pe strada Mihai Viteazu, din municipiul Hunedoara, a fost abordat de două persoane necunoscute, de sex masculin, care s-au recomandat a fi „cetăţeni italieni” şi l-au informat că persoane de pe raza municipiului Hunedoara le-au furat banii. Pentru a face rost de bani în vederea continuării deplasării, cei doi „italieni” au oferi hunedoreanului, spre vânzare, un inel (dintr-un metal galben), pentru care au cerut 4.000 de lei.
Bărbatul în vârstă de 73 de ani s-a deplasat la o casă de ajutor reciproc, din municipiul Hunedoara, de unde a retras suma de 5.000 lei, înmânând 4.000 lei unuia dintre „italieni”, în schimbul inelului.
Pentru faptul că cea de a doua persoană i-a oferit hunedoreanului, drept cadou, o brăţară din metal galben, acesta i-a oferit încă 500 de lei. Ulterior, partea vătămată a verificat bijuteriile la o casă de amanet şi s-a constatat că nu sunt din aur, motiv pentru care s-a adresat poliţiştilor cu o plângere penală sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune, constituindu-se parte civilă cu suma de 4.500 de lei.
Poliţiştii au întocmit un dosar de cercetare penală şi efectuează cercetări în vederea identificării suspecţilor şi a recuperării prejudiciului.