Hunedoara: Clopotele din biserici bat în memoria lui Iancu de Hunedoara

Hunedoara: Clopotele din biserici bat în memoria lui Iancu de Hunedoara

Întrucât în acest an se împlinesc 560 de ani de la tragica trecere în neființă a eroului de la Belgrad, Primăria Municipiului Hunedoara, Muzeul de Arheologie, Istorie și Etnografie Hunedoara, Episcopia Devei și Hunedoarei și parohiile ortodoxe, catolice și reformate locale vor marca acest moment printr-o acțiune în cadrul căreia toate bisericile de pe raza Municipiului Hunedoara își vor suna clopotele, timp de 5 minute, în data de 11 august 2016.

În anul 1456 (4 – 23 iulie) a avut loc bătălia de la Belgrad, încheiată cu victoria forțelor creștine conduse de Iancu de Hunedoara. Victoria de la Belgrad a avut ca rezultat oprirea extinderii Imperiului Otoman înspre Europa Occidentală pentru următorii 70 de ani.

Papa Calixt al III-lea a elogiat victoria obținută drept “cel mai fericit moment al vieții sale” și l-a caracterizat pe Ioan de Hunedoara drept “cel mai mare om pe care lumea l-a vazut in 3 secole”, numindu-l și “atletul cel mai puternic, unic al lui Hristos”.

Evenimentul a fost umbrit de moartea fulgerătoare a lui Ioan de Hunedoara în tabăra de la Zemun, pe data de 11 august 1456.

La ordinul Papei, bisericile își sună și în ziua de astăzi clopotele la ora 12, celebrând astfel victoria lui Iancu de Hunedoara la Belgrad, asupra oștirii otomane a sultanului Mahomed al II-lea, Cuceritorul Constantinopolului.

 

Recomandari

Alte Articole