Isabela și Maria Hașa își lansează volumul “A fi sau a nu fi…actor”

Isabela și Maria Hașa își lansează volumul "A fi sau a nu fi...actor"

Biblioteca Judeteana “Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizeaza in ziua de 12 noiembrie 2013, ora 17.00, in incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or, lansarea volumului A fi sau a nu fi… actor, semnat de Isabela si Mara Hasa.
Autoarele, actrita Isabela Hasa si fiica acesteia, teatrologul Mara Hasa, aduna intre copertele volumului texte rezultate din experienta unei vieti daruite teatrului si studii de teatrologie. Din prefata volumului aflam ca acesta
“raspunde generos unor nevoi socio-culturale depline, este rezultatul unei experiente valoroase a actritei teatrului devean, timp de aproape treizeci de ani, si a fiicei sale, specialista in arta teatrala, inteligenta, cultivata, rafinata, in plina valtoare reformatoare a teatrului european la inceput de mileniu III. Volumul cuprinde cronici teatrale, secvente metodologice, scurte piese din laboratorul de creatie, crochiuri si miniportrete ale unor dramaturgi celebri, romani si straini, vizionari si reformatori-novatori”.
Primele texte sunt consacrate artei actorului si cuprind pretioase informatii despre modul concret in care trebuie sa se pregateasca un actor pentru a juca veridic si a putea sa intre in pielea personajului pe care il interpreteaza (rasul teatral, gestica, machiajul etc. ).
Titlul volumului este dat de eseul A fi sau a nu fi… actor, eseu urmat de analize ample si pertinente pe diverse teme, de la texte de pedagogie teatrala cu exercitii de respiratie si amuzante probe de dictie, la teatrul elisabetan, de la suprarealismul lui Gellu Naum si absurdul lui Eugen Ionesco, de la metaforele lui Dario Fo la mostenirea lui Liviu Ciulei si a marilor nostri actori, terminand cu teatrul lui Strindberg si Eugenio Barba. Retin atentia eseurile dedicate teatrului si realitatii virtuale, limbajului si stilului in presa electronica. Volumul se incheie cu piesa intr-un act intitulata Viata, cel mai greu casting.

Recomandari

Alte Articole