În perioada 1-5 februarie 2017, Inspectoratul de Jandarmi Județean Hunedoara a asigurat ordinea publică la 30 manifestații de protest organizate în 8 municipii și orașe din județ. În misiunea lor, jandarmii hunedoreni au fost sprijiniți de efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Timișoara, I.P.J. și I.S.U. Hunedoara.
La misiunile de asigurare a ordinii publice la manifestațiile de protest din această perioadă au participat aproximativ 300 de jandarmi.
Scopul misiunilor îndeplinite de jandarmi a fost acela de a asigura exercitarea drepturilor constituționale de către toți cetățenii, de a preveni producerea unor fapte de natură să tulbure ordine publică, precum și de a asigura protecția persoanelor, proprietății publice și private.
Pe timpul desfășurării manifestațiilor de protest a existat un dialog permanent între foțele de ordine și manifestanți, care au dat dovadă de receptivitate la recomandările jandarmilor, astfel încât protestele au avut un caracter pașnic și civilizat.
Menționăm că toate manifestațiile la care jandarmii hunedoreni au asigurat ordinea publică s-au desfășurat în condiții de normalitate, nefiind înregistrate violențe sau tulburări grave a ordinii de drept.
Însă jandarmii au fost nevoiți să intervină în 5 situații în care au identificat, cu sprijinul participanților la protest, persoane care încălcau normele legale. Patru persoane au fost sancționate contravențional pentru introducerea, desfacerea sau consumul de băuturi alcoolice pe timpul desfășurării adunărilor publice din municipiile Deva și Hunedoara. Cea de-a cincea persoană a fost sancționată pentru consum de băuturi alcoolice pe timpul manifestației publice din municipiul Deva, urmată de refuzul de a părăsi adunarea publică la solicitarea îndreptățită a jandarmilor.
În aceste cazuri, jandarmi au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.500 lei.
De asemenea, jandarmii au fost nevoiți să intervină la manifestația publică desfășurată în municipiul Hunedoara, în seara zilei de 5 februarie a.c., pentru sprijinirea unei persoane căreia i s-a făcut rău. Jandarmii au solicitat o ambulanță, iar până la sosirea echipajului medical, i-au acordat primul ajutor. Bărbatul a fost preluat de ambulanță și transportat la spitalul din municipiul Hunedoara pentru investigații.
Pentru data de 6 februarie 2017 au fost avizate și organizate 4 manifestații publice în tot atâtea localități.