Biblioteca Judeteana “Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizeaza in ziua de 18 mai 2015, ora 17.00, in incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or, lansarea celui mai recent volum de versuri al poetei si editoarei Mariana Pandaru, volum bilingv intitulat “Cartea florilor” (“The Book of Flowers”). Variantele in limba engleza ale poeziilor sunt talmacite de scriitoarea Muguras Maria Petrescu, volumul fiind ilustrat cu fotografii color realizate de Nicolae Jianu.
Numele Marianei Pandaru este de peste trei decenii bine cunoscut iubitorilor de literatura din judet, in special iubitorilor de poezie. De aproape patru decenii, de la debutul in revista Tribuna, din 1974, Mariana Pandaru s-a dedicat literaturii si a oferit cititorilor volume valoroase de poezie (Dincolo de rau, campia – 1987, Salt mortal – 1992, Ferigi inzapezite – 1996, Lacrima de ambra – 1998 etc.), interviuri, note de drum etc.
Mariana Pandaru a fost si este o prezenta activa in publicistica hunedoreana de dupa 1989, in special in paginile ziarului Calauza, infiintat in anul 1991 de regretatul Valeriu Bargau. A fondat revista Constelatia dragonului, devenita ulterior Ardealul literar si artistic, acum Ardealul literar, o revista literara de buna calitate care a oferit cu generozitate spatiu pentru debutul unor tinere talente, dar si pentru semnaturi de prestigiu ale vietii literare romanesti.
În calitate de editor, a infiintat editurile Calauza v.b. si DaniMar, ambele din Deva, care au adus pe piata de carte lucrari de valoare din aproape toate genurile si speciile literare: poezie, proza, memorialistica, eseuri, note de drum etc.
Mariana Pandaru este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania, a Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania si laureata a numeroase premii literare nationale si internationale: Premiul revistei Romania literara (1985), Premiul revistei Familia (1987), Premiul “Mihai Eminescu” pentru poezie, Suceava (1997), si importantul premiu “Novalis” obtinut in anul 2001, la München, in Germania etc. Biblioteca Judeteana “Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva i-a acordat “Trofeul Micului Cititor” in anul 1996. Despre activitatea literara a Marianei Pandaru au scris elogios personalitati precum Constanta Buzea, Cezar Ivanescu, Mircea Ciobanu, Constantin Cublesan, Dumitru Velea etc.
Placheta de poezii Cartea florilor – The Book of Flowers va fi prezentata, la lansare, de scriitoarea si publicista Muguras Maria Petrescu. Volumul este un florilegiu, in sensul propriu, de poezii dedicate celor mai indragite flori, de la mac la garoafa, de la liliac la crin, toate prezentate in versuri esentializate ce duc cu gandul la tehnica haiku-ului. Fiecare poezie este ilustrata cu o fotografie artistica menita sa sublinieze calitatile florii pe care poeta o descrie cu o sensibilitate si delicatete remarcabile, specifice, de altfel, personalitatii Marianei Pandaru.

Motto-ul sub care autoarea si-a asezat placheta de mici bijuterii florale este elocvent:
Florile – daruri ale lui Dumnezeu
Pentru sufletul omului.

În finalul lansarii poeta Mariana Pandaru va acorda autografe publicului prezent.