Matriţa unicat de la Sarmisegetuza Regia, păzită ca aurul

Matriţa unicat de la Sarmisegetuza Regia, păzită ca aurul

Unica matriţă de bronz găsită pe teritoriul vechii Dacii a fost expusă marţi, 16.06.2015, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva. Ca orice exponat cu valoare inestimabilă, sala amenajată pentru expunerea matriţei îndeplineşte toate normele de securitate cerute în astfel de cazuri. Locul în care poate fi admirată piesa antică poate fi uşor confundat cu seiful unei mari bănci în care plasarea luminii, sticla, antifonarea pereţilor şi senzorii te fac să simţi aproape fizic valoarea a ceea ce vezi expus. „Sunt senzori peste tot, matriţa este păzită non-stop ea având o valoare patrimonială excepţională”, a explicat Liliana Ţolaş, managerul MCDR Deva.

Evenimentul derulat marţi la sediul MCDR a avut o dublă semnificaţie. Alături de expunerea matriţei de bronz de la Sarmisegetuza Regia, a fost lansată şi CARTEA care valorifică, în premieră, vestigiul antic. Evenimentul a fost un bun prilej al autorităţilor publice judeţene, care patronează muzeul, de a-şi expune punctul de vedere privitor la valorificarea efigiilor dacice care există în Munţii Orăştiei. „Mă bucur că mă aflu astăzi la acest vernisaj care marchează rezultatul unor preocupări deosebite pe care Consiliul Judeţean Hunedoara prin Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane le are în promovarea Istoriei mari a acestor locuri. În această direcţie şi-a orientat priorităţile şi Consiliul Judeţean Hunedoara. Milităm pentru atribuirea în administrare a sistemului defensiv dacic din Munţii Orăştiei, ca primă condiţie pentru salvarea moştenirii istorice de acolo. Dorim să redăm judeţului Hunedoara mândria de a găzdui pe teritoriul său un patrimoniu istoric bine pus în valoare, bine administrat şi îngrijit, care să atragă turişti de pretutindeni şi să ne definească ca oameni care ştiu să-şi onoreze trecutul. Avem toată determinarea şi priceperea să realizăm acest lucru şi tocmai de aceea am cerut autorităţilor centrale un singur lucru: să ne permită să o facem! Cu cât mai repede, cu atât mai bine!”, a declarat Dorin Ovidiu Gligor, vicepreşedintele CJ Hunedoara.

Partenerii acestui proiect, în speţă reprezentanţii Universităţii “Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca, Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, şi a Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice, Hunedoara au prezentat celor prezenţi istoria descoperirii matriţei de bronz şi a elaborării cărţii. “E o lucrare care s-a născut greu pentru că această matriţă de bronz este un exponat foarte complex. Ca să fă faceţi o idee vă pot spune că doar redarea ei în desen a durat 7 luni de zile, iar documentarea privitor la exponat a presupus două luni de zile de studiu în biblioteci din străinătate, dat fiind faptul că în ţară nu există documentele căutate. Mulţumesc CJ Hunedoara şi muzeului din Deva pentru sprijinul acordat la scoaterea acestei cărţi, cu precizarea că întreaga poveste a matriţei de la Sarmisegetuza Regia nu a fost încă complet spusă”, a declarat conf. dr. Gelu Florea, cel care a coordonat editarea cărţii.

Toţi cei prezenţi au ţinut să îl felicite pe Vladimir Brilinsky, cel care, absolut din întâmplare, a descoperit matriţa la rădăcina unui copac dărâmat de furtună şi care a ştiut ce să facă cu acest patrimoniu unicat pentru a fi pus aşa cum se cuvine în valoare.

Recomandari

Alte Articole