O delegaţie având în frunte pe preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Adrian David, formată din Georgeta Barabaş, director executiv Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara şi Carmen Hărău, deputat de Hunedoara, s-a deplasat miercuri la Bucureşti cu scopul dezamorsării crizei care ameninţa să blocheze sine-die investiţia în modernizarea DJ 687K, singura cale de acces între localitatea Silvaşu de Jos şi Mânăstirea Prislop. Impasul a fost generat de un raport al corpului de control al Ministerului Apelor şi Pădurilor care impunea stoparea tuturor investiţiilor în ariile protejate unde nu există plan de management aprobat. Or, proiectul de moderizare a drumului spre Prislop parcurge Geoparcul Ţara Haţegului, care are statut de arie protejată.

Înainte însă ca o decizie sintetică să blocheze o investiţie esenţială pentru judeţul Hunedoara, delegaţia hunedoreană, prezentă miercuri la Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor, a prezentat situaţia ministrului de resort, Graţiela Leocadia Gavrilescu. „Am arătat doamnei ministru că investiţia se derulează în baza unei documentaţii complete din toate punctele de vedere. Am explicat domniei sale de ce e important acel drum şi cât de mult ar afecta acum stoparea lucrărilor. Din fericire, doamna ministru a fost solidară cu opinia noastră, a înţeles foarte bine miza şi am fost asiguraţi că, pe partea noastră, putem continua investiţia fără alte oprelişti”, a declarat Adrian David, preşedintele CJ Hunedoara.

Cum modernizează CJ Hunedoara drumul spre Prislop
Traficul pe DJ 687K se derulează în prezent cu dificultate din cauza lățimii insuficiente a șoselei: pe o distanţă de 2,37 kilometri drumul are o lăţime de 3,5 metri, făcând aproape imposibilă deplasarea automobilelor pe ambele sensuri.
După modernizare, traficul între Silvaşul de Jos şi Mânăstirea Prislop se va desfășura pe o şosea cu o lăţime minimă de șase metri. Pe o porţiune de un kilometru, între km 10,4 și km 11,4, drumul va avea o bandă suplimentară destinată traficului greu, astfel încât lăţimea drumului va fi de nouă metri.

Pentru evitarea blocajelor în trafic, în localitatea Silvaşul de Jos au fost proiectate două porțiuni de drum cu circulație în sens unic: „În Silvaşu de Jos, de la intersecţia cu DJ 687 A, va fi sens unic pentru maşinile care merg spre Mănăstirea Prislop. Maşinile care se întorc de la Mănăstire vor ieşi în DJ 687A Hunedoara-Haţeg pe un alt drum, tot cu sens unic, astfel încât traficul auto în Silvaşul de Jos să decurgă fără riscul producerii de blocaje”, a declarat Carmen Bocăniciu, specialist în cadrul Direcţiei Tehnice şi Investiţii a CJ Hunedoara.

Tronsonul de drum pentru exit a fost luat în administrare de CJ Hunedoara de la consiliul local Haţeg şi va fi modernizat şi el în cadrul proiectului.