Numărul accidentelor rutiere din județul Hunedoara a scăzut în trimestrul I

Serviciul Rutier  din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara și-a îndeplinit în trimestrul I 2013, obiectivul stabilit privind reducerea riscului rutier, astfel încât se pot constata, pentru al patrulea an consecutiv,  scăderi la indicatorii de analiză rutieră.

În trimestrul I 2013 pe raza județului Hunedoara s-au produs 28 accidente rutiere grave, având ca și consecințe decesul a 5 persoane și rănirea gravă a 28 persoane. În aceeași perioadă a anului trecut, în judeţul Hunedoara s-au produs 40 accidente rutiere grave, având ca și consecințe decesul a 5 persoane și rănirea gravă a 36 persoane.

Analizând comparativ trimestrul I 2013 cu trimestrul I 2012 se poate constata faptul că a scăzut numărul accidentelor rutiere grave cu 12, ceea ce procentual reprezintă o scădere cu 30% a acestora; numărul persoanelor decedate rămâne același iar numărul persoanelor rănite grav scade cu 8, ceea ce procentual reprezintă o scădere cu 23%.

Principalele trei cauze generatoare a accidentelor rutiere produse în trimestrul I 2013 au fost:

–  Viteza nelegală ori neadaptată la condițiile de drum;

–  Nerespectarea normelor rutiere de către pietoni;

–  Neacordarea priorității de trecere vehiculelor.

Analizând  riscul rutier pe zile, intervale orare și luni calendaristice se constată că în zilele de marți și duminică s-au produs cele mai multe accidente rutiere grave. Pe intervale orare cele mai multe accidente  rutiere grave s-au produs în intervalul orar 14-22. Din punct de vedere a lunilor calendaristice, cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs în luna martie.

Pe zile:

–   Luni = 3 accidente rutiere grave

–   Marți = 7 accidente rutiere grave

–   Miercuri = 4 accidente rutiere grave

–   Joi = 3 accidente rutiere grave

–   Vineri = 4 accidente rutiere grave

–   Sâmbătă = 2 accidente rutiere grave

–   Duminică = 5 accidente rutiere grave

Pe intervale orare:

–   06-14 = 12 accidente rutiere grave

–   14-22 = 15 accidente rutiere grave

–   22-06 = 1 accidente rutiere grave

Pe luni calendaristice:

–   Ianuarie = 10 accidente rutiere grave

–   Februarie  = 7 accidente rutiere grave

–   Martie  = 11 accidente rutiere grave

Pentru menținerea unui trend descendent al dinamicii accidentelor rutiere cât și pentru creșterea gradului de siguranță rutieră a tuturor participanților la traficul rutier în trimestrul I 2013, polițiștii rutieri au instrumentat un număr de 288 de dosare penale din care un număr de 214 dosare privesc infracțiunile comise la regimul rutier  iar 74 au privit infracțiuni de altă natură.

În același interval de timp au fost organizate 539 de acțiuni având ca scop reducerea riscului rutier.

Polițiștii rutieri au aplicat în perioada supusă analizei 18.868 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 4.587460 lei.

Pe principalele cauze generatoare s-au aplicat 8.918 contravenții din care:

–   6933 pentru nerespectarea limitelor legale de viteză;

–   242 pentru neacordare de prioritate  și

–   1743 pentru nerespectarea normelor rutiere de către pietoni.

De asemenea au fost reținute în vederea suspendări exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice 957 permise de conducere iar pentru abateri privind starea tehnică a autovehiculelor și lipsă asigurare de răspundere civilă în caz de accidente rutiere s-au retras 627 certificate de înmatriculare.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole