Obiecte de patrimoniu de la Sarmisegetuza Regia, recuperate de polițiști. Suspectul de furt a fost arestat

Poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul I.G.P.R., împreună cu poliţişti din cadrul Inspectoratelor de Poliţie ale Judeţelor Hunedoara şi Alba, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au documentat activitatea infracţională a unui bărbat suspectat de săvârşirea infracţiunilor de efectuarea de detecţii şi săpături neautorizate în situri arheologice, spălare de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

În fapt, în perioada iunie 2007 – mai 2013, după o prealabilă asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, cu alţi braconieri, suspectul a efectuat detecţii şi săpături neautorizate în arealul sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, din comuna Orăştioara de Sus, satul Grădiştea de Munte (Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia – monument UNESCO), de unde a sustras mai multe depozite monetare, conţinând monede Koson, pseudo-Lysimach şi unelte dacice din fier.
De asemenea, ar fi tranzacţionat ilegal artefactele prin încălcarea regimului de ocrotire a acestor bunuri, utilizând o schemă de spălare a artefactelor în vederea ascunderii originii infracţionale a acestora.

La data de 3 iulie a.c., a fost efectuată o percheziţie la domiciliul suspectului, de unde au fost ridicate 22 de piese din fier, reprezentând unelte dacice, precum şi instrumente folosite la săvârşirea infracţiunilor, constând în staţii de emisie-recepţie, cagule pentru mascare, hărţi militare, căşti şi acumulatori pentru detectoare de metale.

În urma evaluării efectuate de specialiştii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, piesele, în valoare de 13.030 de Euro, reprezintă un lot unitar provenind dintr-un depozit arheologic (depozit sau atelier de fierărie), iar artefactele sunt realizate de acelaşi meşter. Piesele aparţin celei de a doua epoci a fierului (secolul Ia.Chr – I p. Chr), aparţin patrimoniului cultural naţional, categoria Tezaur şi fac parte din tezaurele sustrase de la Sarmizegetusa Regia, care au fost parţial recuperate.

De asemenea au mai fost recuperate loturi de artefacte aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional din clasa Tezaur, respectiv 2 depozite de unelte şi arme în valoare de 39.000 Euro, un lot de 31 monede de tip pseudo-Lysimach, un tezaur alcătuit din colier cu pandantive şi cercei din aur în valoare de 100.000 de euro, 13 brăţări spiralice din aur, în valoare de 5.300.000 de euro, 700 monede din aur, de tip Koson, în valoare de 350.000 de euro, 253 monede din argint de tip Koson, trei scuturi regale dacice din fier, precum şi alte loturi cuprinzând câteva mii de artefacte arheologice.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au dispus, la data de 3 iulie a.c. reţinerea suspectului pentru săvârşirea infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, prev. de art. 323 C. pen., efectuarea de detecţii şi săpături neautorizate în situri arheologice, prev. de art. 92 alin. 1 din Legea nr. 182/2000 şi spălare de bani, de art. 29 al. 1 lit. a şi c din Legea nr. 656/2002 cu aplic. art. 41 alin. 2 C. pen cu referire la art. 2801 în condiţiile art. 41 alin 2 şi art 33 lit. a C. pen

Totodată în cursul zilei de ieri procurorii au solicitat magistraţilor Tribunalului Alba arestarea preventivă a inculpatului pe o perioadă de 29 de zile, propunerea fiind admisă

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole