Percheziții în Hunedoara, la locuințele și firmele mai multor persoane suspectate că au participat la creerea un prejudiciu de 8 milioane de euro

În această dimineață, au loc 85 de percheziții, pe raza judeţelor Mehedinţi, Gorj, Dolj, Dâmboviţa, Hunedoara şi Timiş, la locuințele și firmele deținute de mai multe persoane suspectate că au creat un prejudiciu de circa 8.000.000 de euro prin evaziune fiscală şi spălare de bani.

La data de 21 noiembrie a.c., poliţiştii B.C.C.O. Craiova – SCCO Mehedinţi și procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Mehedinţi, au organizat o acţiune ce a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Au fost puse în aplicare 85 de autorizaţii de percheziţie, pe raza judeţelor Mehedinţi, Gorj, Dolj, Dâmboviţa, Hunedoara şi Timiş, la domiciliile şi sediile societăţilor comerciale deţinute de membrii grupului infracţional organizat.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că membrii grupării ar fi identificat mai mulţi agenţi economici interesaţi să-şi diminueze ilegal baza impozabilă prin înregistrarea în evidenţele contabile a unor documente aferente unor operaţiuni comerciale nereale, după care, prin mai multe firme controlate de ei ar fi emis facturi ce nu reflectă operaţiuni economice reale către acestea.

Pentru a da o aparenţă de realitate a tranzacţiilor comerciale, grupul infracţional organizat ar fi furnizat aceste facturi fiscale în schimbul unor comisioane cuprinse între 4-10% din valoarea înscrisă pe acestea, contravaloarea lor fiind achitată prin transferuri bancare în conturile firmelor emitente.

Ulterior, sumele erau retrase în numerar în aceleaşi zile în care erau încasate, iar după retragerea în numerar a sumelor respective şi după reţinerea comisioanelor stabilite, liderii grupării înapoiau banii partenerilor de afaceri, care îi reintroduceau în patrimoniul firmelor deţinute.

Astfel, în cursul anilor 2009-2013, firmele controlate de liderii grupării ar fi efectuat livrări nereale de mărfuri către mai multe firme, care în acest fel şi-au redus artificial profiturile prin diminuarea masei impozabile. Această situație a condus la prejudicierea bugetului consolidat al statului cu aproximativ 28.900.000 lei, constând în TVA şi impozit pe profit deduse în mod nelegal.

De asemenea, cei în cauză sunt suspectați că, în perioada 2009-2013, prin mai multe conturi deschise la diferite unităţi bancare, ar fi încasat aproximativ 85.129.000 lei de la 29 de firme beneficiare de facturi fictive, sume care au fost ridicate integral în numerar din conturi, nefiind plătit nici un furnizor de firmele controlate de grupul infracţional. Retragerile de numerar s-au făcut în baza unor documente false, respectiv ,,borderouri achiziţii fier vechi”, cu sprijinul nemijlocit al unor funcţionarilor bancari.

La sediul D.I.I.C.O.T. – B.T. Mehedinţi vor fi conduse 38 de persoane în vederea audierii şi dispunerii de măsuri legale corespunzătoare.

Faţă de membrii grupului infracţional organizat se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, evaziune fiscală în formă continuată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul poliţiştilor din cadrul B.C.C.O. Craiova, S.C.C.O. Gorj, S.C.C.O. Olt, B.C.C.O. București, B.C.C.O. Timişoara, S.C.C.O. Caraş – Severin, S.C.C.O. Dâmboviţa, I.P.J. Mehedinţi, I.J.J. Dolj, G.M.J. ,,Fraţii Buzeşti” Craiova, I.J.J. Mehedinţi. Suportul de specialitate a fost asigurat de S.R.I..

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole