73 de elevi, cu vârste între 7 și 17 ani, din municipiul Deva, care au părinți plecați la muncă în străinătate vor fi monitorizați de reprezentanți ai Direcției de Asistență Socială Deva pe perioada absenței părinților.
Conform cifrelor raportate de unitățile de învățământ în luna decembrie 2022, numărul copiilor și adolescenților rămași în grija rudelor a scăzut cu 13 procente față de anul școlar trecut și cu aproape 60% față de anul 2020, când au fost înregistrate 115 cazuri.
Din totalul copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, peste jumătate sunt fete (52%), iar 48%, băieți. Totodată, 7 dintre copii au ambii părinți plecați din țară, iar în alte 8 cazuri este plecat părintele unic susținător al familiei.
Pe de altă parte, aproape trei sferturi dintre elevi (70%) au rămas în grija unui singur părinte (mama – în 60% dintre cazuri), iar alții 30% se află în îngrijirea bunicilor, fraților și surorilor mai mari, verișorilor, mătușilor sau a altor rude.
Raportat la vârsta copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, în rândul acestora nu se regăsește niciun preșcolar, iar cele mai mari procente (16%, respectiv 15%) sunt reprezentate de elevii cu vârste de 15 și 17 ani. Astfel, peste două treimi din totalul copiilor monitorizați au vârste cuprinse între 13 și 17 ani, în timp ce alți 31% au între 7 și 12 ani.
În privința școlilor la care învață elevii rămași în grija rudelor, datele oficiale ale Serviciului Evidență și Plată Beneficii de Asistență Socială din cadrul DAS Deva arată că mai mult de jumătate dintre copii sunt înscriși la două unități de învățământ – Liceul Tehnologic „Transilvania” (29%) și Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” (23%).
Alți 18% învață la Liceul cu Program Sportiv „Cetate”, 10% la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”, iar în procente mai mici se regăsesc la Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” (8%) și Liceul de Arte „Sigismund Toduță”, Colegiul Național „Decebal” și Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” (câte 4%).
Datele transmise de unitățile de învățământ mai arată că, la începutul anului școlar 2022-2023, doi dintre elevi au revenit în țară după o perioadă mai mare de un an de ședere în străinătate, împreună cu părinții.
Elevii cu părinți plecați la muncă în străinătate vor fi monitorizați de reprezentanții Serviciului Evidență și Plată Beneficii de Asistență Socială.
Concret, aceștia vor urmări starea de sănătate a copiilor, adaptarea la noul mod de viață și situația lor școlară. Totodată, elevii monitorizați vor putea beneficia, gratuit, de consiliere psihologică.