Primăria Municipiului Deva va participa, în premieră, la Conferinţa Mondială Velo-City 2015 privind politicile urbane de ciclism. Evenimentul găzduit de oraşul francez Nantes va avea loc în perioada 02 – 05 iunie.

Municipiul Deva se alătură astfel altor 1500 de participanţi din întreaga lume. Vorbim despre unele dintre cele mai importante metropole de pe întreg mapamondul, care au implementat cu succes politici urbane de ciclism, dar şi despre comunităţi mai mici, aşa cum este Deva, aflate la început de drum. Evenimentul va reuni, de asemenea, şi 70 de expozanţi internaţionali. Printre participanţi se numără Federaţia Europeană de Ciclism al cărei reprezentant a fost prezent la Deva la sfârşitul lunii martie împreună cu delegaţia de investitori europeni şi asiatici.

Evenimentul de la Nantes este o veritabilă platformă de comunicare, schimb de viziuni, cunoştiinţe, expertiză şi bune practici pentru proiectele VeloCity şi politicile urbane de ciclism ca parte sistemului de transport public. Pe lângă schimbul de bune practici, conferinţa de la Nantes îşi propune şi o abordare unitară, integrată a acestor proiecte în politicile publice ale fiecărei comunităţi urbane.

Mobilitatea urbană sustenabilă înseamnă o reaşezare a întregului sistem după care noi funcţionăm, cu accent pe protecţia mediului, pe reducerea consumului de energie convenţională, reducerea poluării şi promovarea surselor de energie verde. Astfel, proiectele de ciclism urban trebuie corelate cu planificarea transporturilor, amenajarea teritoriului, sănătatea publică, educaţia, politicile de mediu, dezvoltarea economică, până la aspecte care ţin de drepturile omului. Este un tip de politică îndrăzneţ, dar nu imposibil de realizat.

Invitaţia adresată municipalităţii de a participa la o astfel de întâlnire, reprezintă pentru echipa de la conducerea primăriei o oportunitate de a fructifica primele proiecte privind transportul eco. Tocmai de aceea, şansa de a fi prezenţi la Nantes ne va oferi posibilitatea de a intra în contact cu reprezentanţii comunităţilor care au făcut paşi importanţi în acest domeniu, cu potenţiali investitori şi cu reprezentanţi ai unor instituţii care gestioneaza fonduri europene. Apoi, faptul că oraşul Nantes a fost declarat „Capitala verde a Europei” în anul 2013, ca urmare a rezultatelor excelente obţinute la capitolul politici climatice şi de mediu, ne îndreptăţeşte să credem că avem lucruri bune de învăţat din experienţa franceză. De altfel, alături de Olanda şi Germania, Franţa ocupă un loc important în implementarea conceptului VeloCity.

Ne dorim şi suntem determinaţi ca Deva să implementeze primul concept VeloCity din ţară, să redăm devenilor zonele publice, să regenerăm spaţiul urban cu investiţii majore din fonduri europene nerambursabile. Toate aceste acţiuni sunt parte a strategiei de creştere a calităţii vieţii în oraşul nostru – Deva 2020, strategie strâns corelată cu strategia Uniunii Europene, Europa 2020.