Șapte persoane au ajuns în cursul nopții la spital ca urmare a gerului ce a afectat județul Hunedoara

Șapte persoane au ajuns în cursul nopții la spital ca urmare a gerului ce a afectat județul Hunedoara

În contextul emiterii de către Administrația Națională de Meteorologie a avertizării COD PORTOCALIU de ger persistent, cu minime între — 29 și — 15 grade, iar maxime între — 15 și — 10 grade Celsius, valabil în județul Hunedoara, în intervalul 9 — 10 ianuarie, pe tot parcursul nopții trecute au fost organizate patrule de identificare a persoanelor vulnerabile care pot fi afectate de gerul năprasnic.

În cele 257 misiuni de patrulare desfășurate în timpul nopții au fost implicate forțe din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean (190 patrule), Inspectoratului pentru Situații de Urgență (36 patrule), Inspectoratului de Jandarmi Județean (16 patrule), Poliției Locale (14 patrule) și Inspectoratului de Poliție Județean (1 patrulă).

Până în această dimineață 7 persoane au fost preluate de pe stradă din Vulcan, Petroșani, Hunedoara și Pravaleni și dintr-o curte din Brad. Patru persoane au fost transportate cu hipotermie la Unitatea de Primiri Urgente în timp ce alte 3 au fost cazate la centrele de primire.

Bărbatul preluat dintr-o curte din Brad a fost găsit în stare gravă, în hipotermie și cu un traumatism cranio-cerebral, și transportat de SAJ cu o ambulanță la Unitatea de Primiri Urgențe. Un alt bărbat preluat în această dimineață, în hipotermie și stop cardio respirator, din localitatea Pravaleni a fost resuscitat la Centrul de Primiri Urgențe din Brad.

În cursul nopții două trenuri de călători au înregistrat, pe teritoriul județului Hunedoara, întârzieri de peste 150 de minute din cauza defecțiunilor apărute, din cauza gerului, la sistemul electric al locomotivelor. Este vorba despre trenul personal 2007, ce face legătura între Simeria și Petroșani, și un tren accelerat care circulă pe ruta București — Cluj.

Inspectorul șef al I.S.U. Hunedoara, locotenent colonel Viorel Demean, a dispus continuarea monitorizării, și în cursul acestei zile, a situațiilor generate de codul portocaliu în județul Hunedoara de la nivelul Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției alcătuit din reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului de Jandarmi, Inspectoratului de Poliție, Direcției de Sănătate Publică, Drumurilor Naționale, Sistemului de Gospodărire a Apelor, E-nel, Delgaz Grid și Regionalei CFR.

Medicii spun că semnele hipotermiei sunt: frisoanele intense, somnolentă și tulburări ale stării de conștientă, rigiditatea mâinilor și picioarelor sau apariția dificultăților în vorbire.

Pentru a face față gerului, hunedorenii sunt sfătuiți să poarte haine groase în mai multe straturi, căciula și mănuși să se hidrateze, să consume legume și fructe și să evite consumul băuturilor alcoolice. De asemenea, deplasările pe distanțe lungi ar trebui evitate.

Recomandari

Alte Articole