Scriitorul Grigore Alexandrescu, evocat la biblioteca din Deva

Biblioteca Judeteana „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizeaza in ziua de 20 februarie 2014, ora 13.30, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Dragan Muntean” din Deva, o evocare cu tema Viata si opera lui Grigore Alexandrescu, unul dintre reprezentantii de seama ai literaturii romane din prima jumatate a secolului XIX.

Nascut la 20 februarie 1810 la Targoviste (anul cel mai frecvent amintit de istoricii literari), Grigore Alexandrescu a fost insufletit de idealurile patriotice ale generatiei de la 1848 din Muntenia, chiar daca nu a avut o atitudine angajata si militanta.

Debutul literar se produce in numarul din 6 martie 1832 al revistei „Curierul romanesc” al lui Ion Heliade Radulescu cu poezia Miezul noptii, urmata de traduceri din fabulistul francez Florian. Influentat de marii scriitori clasici si romantici francezi, in special Voltaire, Boileau, Racine, La Fontaine, Lamartine, Montesquieu, dar si de anticii Xenofon, Tucidide, Plutarh, Grigore Alexandrescu isi construieste o solida cultura si isi desavarseste abilitatile poetice.

A fost membru fondator al Societatii Filarmonice (1833), alaturi de Ion Campineanu, Costache Aristia, Ion Heliade Radulescu, care a militat pentru literatura dramatica in limba romana, muzica romaneasca si infiintarea unui teatru national. A ocupat diferite functii administrative si in cadrul armatei, dar preocuparile literare s-au aflat intotdeauna pe primul plan. Meditatia, elegia, epistola, satira si fabula devin genurile care l-au consacrat, iar poezii precum Anul 1840 (mentionata de Eminescu in poezia „Epigonii”), Satira duhului meu, Umbra lui Mircea la Cozia si nemuritoarele fabule vor figura timp de doua veacuri in toate manualele scolare si vor fi recitate de zeci de generatii de elevi.

Observator lucid si nemilos al vietii politice, Grigore Alexandrescu a denuntat prin alegoria tipica fabulei parvenitismul, ipocrizia, demagogia, gaunosenia morala, duplicitatea, cameleonismul politic, simulacrul de libertate sub aparenta democratiei, defecte morale ce s-au perpetuat peste timp. De aceea, privita in perspectiva istorica, creatia lui Grigore Alexandrescu isi dovedeste viabilitatea si peste cele doua veacuri care s-au scurs de la nasterea lui.

Intreaga creatie poetica a lui Grigore Alexandrescu, intr-o perioada in care se infiripa literatura romana, este asezata sub semnul cautarii perfectiunii si pregateste terenul pentru aparitia marilor nostri clasici.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole