SOS Centrul de gimnastică de la Deva! Scrisoare deschisă semnată de primarul Petru Mărginean

SCRISOARE DESCHISĂ

Domnule Prim- Ministru, Victor Viorel Ponta

Deva respiră prin gimnastică! Alături de Cetatea emblemă, şcoala de gimnastică ne-a făcut cunoscuţi în întreaga lume. De mai bine de 40 de ani, Deva este laboratorul în care se şlefuiesc talente, se formează caractere, „se fabrică” sportive de talie mondială. Ele sunt mândria întregului oraş şi a întregii ţări. Centrul de pregătire de la Deva a crescut, s-a devoltat şi a rezistat până astăzi, în ciuda tuturor piedicilor care au apărut după 1989. Şi acestea nu au fost puţine. Iar de la an la an au fost parcă şi mai multe. De la subfinanţare, lipsa de investiţii viabile, până la plecarea antrenorilor valoroşi.

Dar oamenii de aici nu s-au lăsat. Indiferent că a fost vorba de conducerea unităţii şcolare cu profil sportiv, a dascălilor, a părinţilor, a fetiţelor care visau că nu peste mult timp vor călca pe urmele Nadiei Comăneci, a echipei aflate la cârma oraşului. Cu toţii ne-am dorit ca şcoala de gimnastică de la Deva să performeze în continuare. Ceea ce s-a şi întâmplat.

Acum vreţi să ne luaţi şi acest centru de pregătire, să ne luaţi bruma de mândrie care ne-a mai rămas, doriţi să transformaţi şcoala de la Deva într-o anexă a unui viitor centru de pregătire fără nicio tradiţie. Dacă ne luaţi gimnastica de la Deva ar fi ca şi cum ne-aţi lua aerul!

Nu ştiu în baza cărei raţiuni aţi făcut această promisiune, domnule Prim-Ministru, Victor Ponta. Sper că nu aţi făcut-o doar în scopuri electorale! Pentru că această greşeală ar fi de neiertat.

De ani de zile, Federaţia Română de Gimnastică se bazează pe sportivele crescute la Deva, deşi guvernanţii nu s-au arătat aproape niciodată interesaţi de finanţarea bazei de aici. Şase dintre componentele Lotului Naţional de Senioare sunt sportive pregătite în Şcoala de Deva. Majoritatea gimnastelor din Lotul Naţional de Junioare provin de la centrul de pregătire din Deva. De altfel, la toate competiţiile interne, fetele care se antrenează în centrul de pregătire de la Deva, ocupă primele poziţii pe podium. Oare de ce trebuie să distrugem această bază valorică, pentru interese efemere?!

La şcoala de gimnastică de la Deva sunt astăzi condiţii de pregătire similare Centrului Olimpic de la Izvorani. Aici lucrează oameni devotaţi, care au ales să lupte pentru copiii lor valoroşi, deşi ar fi avut posibilitatea să antreneze în alte ţări, pe bani mult mai mulţi, unde s-ar fi bucurat de mai mult respect din partea autorităţilor. La Deva, noi le-am arătat toată deschiderea.

Pe lângă susţinerea şi încurajarea gimnasticii, am dorit să transformăm Colegiul Naţional Sportiv „Cetate” Deva, într-o şcoală de elită a sportului românesc. Am investit în piste de atletism, în terenuri de sport, am concesionat în favoarea şcolii stadionul municipal, tocmai în ideea ca sportivii care se antrenează la Deva să beneficieze de toate condiţiile de pregătire. Sigur, nu ne vom opri aici şi vom continua să susţinem talentele reprezentative.

De curând, am purtat discuţii cu preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, Adrian Stoica. La recentele Campionate Naţionale de Gimnastică pentru junioare, competiţie desfăşurată la noi, la Deva, am vorbit tocmai despre continuitatea şi dezvoltarea centrului nostru de pregătire. Cu ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, am discutat despre posibilitatea construirii unei noi săli de sport care să asigure condiţii excelente pentru competiţii de anvergură cum a fost acest campionat. Şi atunci de unde ideea de a lăsa Deva fără simbolul său cel mai de preţ, şcoala de gimnastică înfiinţată în 1978 de Bela Karoly?

Pentru tot ceea ce înseamnă azi centrul de pregătire de la Deva, aş dori să le mulţumesc câtorva oameni devotaţi care au pus umărul la această reuşită. Ei sunt antrenorii noştri de aur: Gina Gogean, Liliana Cosma, Florin Cotuţiu, Sorin Tolteanu, Cristian Enoiu, soţii Monica şi Cristinel Micu şi, nu în ultimul rând, Nicolae Forminte, revenit de curând la Deva. Doresc să-i mulţumesc şi omului de afaceri Valentin Ţăruş, cetăţean de onoare al municipiului Deva, cel care de ani de zile susţine cu burse gimnastele care îşi doresc să facă performanţă şi se implică financiar în organizarea tuturor competiţiilor de gimnastică desfăşurate în oraş.

Ce facem cu toţi aceşti oameni valoroşi şi profesionişti? Îi alungăm şi pe ei în străinătate? Şi atunci ne mai mirăm că fetele noastre prind din ce în ce mai greu podiumul la concursurile internaţionale. Iar sportivele străine care vin tare din urmă sunt antrenate de românii noştri care nu mai au loc în ţara lor!

Domnule Prim – Ministru, să fiţi convins că nu ne veţi putea răpi niciodată simbolul nostru cel mai de preţ, gimnastica de performanţă!

Cu stimă,

Petru Mărginean,
Primarul Municipiului Deva

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole