Valea Jiului, „capitala” mondiala a mineritului in acest an

Valea Jiului, „capitala” mondiala a mineritului in acest an

In toamna acestui an, Valea Jiului va deveni pentru patru zile „capitala” mondiala a mineritului. A sasea editie a Congresului mondial „Balkanmin” va avea loc in perioada 20 – 23 septembrie a.c. la Universitatea din Petrosani, si va reuni cei mai importanti operatori europeni si din lume in acest domeniu. Specialisti din 22 de tari vor expune si cauta impreuna solutii pentru ca mineritul sa redevina eficient.
Congresul este important pentru mineritul din Romania mai ales prin prisma faptului ca doua dintre cele mai mari companii de stat de la noi din tara, vorbind aici de Complexul Energetic Hunedoara si Complexul Energetic Oltenia, sunt inca in cautare de solutii viabile pentru relansarea acestei ramuri producatoare de energie pe baza de carbune.
Profesorul universitar Radu Sorin, rector al Universitatii din Petrosani, considera ca acest eveniment este o oportunitate deosebita pentru ca, cu acest prilej, specialistii romani pot invata din experienta unor tari, cum ar fi Germania si Polonia, care continua cu succes activitatea miniera, dar si datorita faptului ca specialisti in minerit din tari precum Egipt si Iran sunt foarte interesati in a invata din pregatirea specialistilor romani in domeniu. Pentru organizarea acestu eveniment s-a aratat foarte interesata a contribui si conducerea Complexului Energetic Oltenia. De altfel, directorul general al acestei companii a fost invitat sa sustina o lucrare in plenul conferintei.
Congresul mondial al mineritului, eveniment organizat o data la doi ani, este la a sasea editie, ultima fiind organizata in anul 2013 in Macedonia.

Redactia Hunedoara

Recomandari

Alte Articole