Ziua Europei va fi sărbătorită la biblioteca județeană din Deva

Biblioteca Judeteana „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva dedica si in acest an o manifestare speciala zilei de 9 Mai, proclamata de Consiliul European de la Milano, din 1985, drept Zi a Europei. Anul acesta, Ziua Europei va fi evocata si omagiata in ziua de 9 Mai 2013, ora 1300, in Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Dragan Muntean” din Deva de catre Biblioteca Judeteana care s-a pregatit special pentru elevii participanti la acest moment, cu o prezentare a semnificatiei zilei de 9 Mai.

Pentru toate popoarele Europei, aceasta zi are o dubla semnificatie. In primul rand, 9 mai 1945 este ziua capitularii Germaniei hitleriste, incheindu-se astfel cea mai sangeroasa conflagratie mondiala, care a adus suferinte si pierderi incalculabile. In al doilea rand, cinci ani mai tarziu, la 9 mai 1950, Robert Schumann, ministrul de externe francez, a formulat Declaratia ce-i poarta numele, Declaratie in care sunt formulate principiile ce vor sta la baza edificarii Europei unite, a unei Europe in care toate statele sunt chemate sa coopereze sub deviza „Toti diferiti, toti egali”. Pentru Romania, ziua de 9 mai are si o semnificatie speciala, o dimensiune patriotica extrem de importanta: proclamarea independentei de stat a tarii noastre la 9 mai 1877, comemorarea eroilor nostri cazuti la Plevna, Grivita, Smardan.
Aceasta tripla semnificatie a zilei de 9 mai este evocata asa cum se cuvine, in fiecare an, prin actiuni menite sa faca cunoscute, in mod deosebit tinerilor, marile momente legate de aceasta zi.
Ziua Independentei, Ziua Victoriei si Ziua Europei vor constitui subiectul unor intrebari de concurs adresate elevilor participanti, castigatorii fiind rasplatiti cu frumoase premii in carti si diplome. Acest concurs isi propune atragerea celor tineri spre subiecte de interes major, constientizarea si intelegerea de catre ei a unor momente cruciale din istoria Romaniei si a Europei. In acest fel, cei care vor lua parte la activitatea noastra organizata cu prilejul zilei de 9 Mai vor intelege mai bine faptul ca aceasta este o zi importanta pentru noi, pentru fiecare cetatean al Europei, continentul care nazuieste spre unitatea si armonia visate cu secole in urma de marile personalitati care au dezvoltat ideea unei Europe unite.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole